Primarii și managerii de spitale din județul Suceava deciși să combată strategia Ministerului Sănătății de închidere, comasare sau reducere a numărului de paturi în spitalele din județ. Râmbu: Se vrea ca adresabilitatea populației să fie mai mare la serviciile de asistență comunitară și mai mică la serviciile spitalicești.Flutur: Ne sancționați că am investit în sănătate?


Intră acum și în grupul de

Primarii din localități cu spitale din județul Suceava și-au exprimat, joi, într-o întâlnire la Consiliul Județean Suceava revolta față de proiectul de restructurare prevăzute în Master Planul Ministerului Sănătății și au arătat că ministrul Sănătății vrea să închidă spitale cu mâna primarilor.

Ministerul Sănătății propune o strategie pentru regiunea Nord Est prin care rețeaua de spitale din regiune va fi raționalizată și reconfigurată pentru a asigura eficiența și utilizarea optimă a serviciilor, dar managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, Vasile Rîmbu, contestă acest plan despre care spune că nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să fie un Master Plan și că se bazează pe date vechi, din anii 2011-2012.

Potrivit lui Rîmbu se dorește ca adresabilitatea populației să fie mai mare la serviciile de asistență comunitară și mai mică la serviciile spitalicești și că această strategie este de inversare a piramidei serviciilor medicale, care este acum dominată de serviciile spitalicești, serviciile în ambulatoriul de specialitate, serviciile de medicina de familie și cu o pondere foarte mică, serviciile de asistență comunitară.

Managerul SJU Suceava a constatat că prin acest Master Plan și strategia propusă se dorește inversarea piramidei, urmând ca la bază să fie serviciile de asistență comunitară, urmate de medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și apoi serviciile spitalicești.

Rîmbu a mai declarat că întreaga strategie prezentată de Ministerul Sănătății se bazează pe date care nu mai au legătură cu realitatea și că au indicatori din 2015 cu date din anii 2011-2012 și s-a întrebat cum se poate ca doar Regiunea Nord-Est să fie beneficiarul unei asemenea strategii de servicii spitalicești apreciind că această zonă este folosită drept cobai pentru viziunea în domeniul sănătății.

El a arătat că evaluarea serviciilor spitalicești ar trebui să fie adaptate la nevoile populației care sunt în continuă mișcare ca urmare a schimbărilor demografice, îmbătrânirii populației și schimbării patologiilor.

”Se vorbește în Master Plan de eficiență, nu ni se prezintă nici un cost al serviciilor spitalicești, pe fiecare specialitate în parte. Ni se vorbește de eficiență, fără să avem un cost de referință”, a declarat Rîmbu.

El crede că se dorește ca prin această strategie să se asigure pacienți pentru Spitalul Regional din Iași care încă nu este nici desenat pe hârtie.

„Se tot vorbește despre viitorul spital regional de la Iași, care este o Fata Morgana. Nu există nici un studiu de oportunitate, nu este nici o linie trasată pentru acest spital. Noi transferăm de la spitalul din Suceava la Iași 0,17% dintre pacienți. Vor să-i transferăm pe toți? Deranjăm regiunea sau ministerul că rezolvăm marea majoritate a cazurilor aici?”, a întrebat Rîmbu.

 Și managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronache, a explicat că numărul de paturi ar trebui mărit și nu diminuat.

El a calculat cifrele din strategia Ministerului Sănătății prin care se propune reducerea numărului de internări de la 19,8% la 17,5%, iar că pentru a atinge acest indicator, spitalul din Rădăuți ar trebui să primească o suplimentare a numărului de paturi și nu o reducere.

Managerul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Lucian Paziuc, a avertizat asupra riscului comasării acestui spital cu cel municipal din oraș subliniind că există anumite particularități și necesități pentru acești bolnavi, mai ales că la Câmpulung Moldovenesc se aplică terapii care nu se aplică în alte județe motiv pentru care aici se tratează pacienți din toate zonele țării.  

Mai mult, managerul de la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc, dr. Cătălin Săndulescu, a atras atenția că pe lângă suceveni, de serviciile spitalicești beneficiază și turiștii, dar și cei aflați în tranzit,  județul fiind de frontieră și are un număr mare de stațiuni turistice cu o rețea mare de drumuri intens circulate.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a fost direct în cadrul întâlnirii arătând că din discuțiile avute cu angajați din Ministerul Sănătății și a spus că se intenționează închiderea spitalelor orășenești și că i s-a spus că „oamenii nu au milă de voi”.

Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care a discutat ministrul Sănătății a spus că aceasta i-a transmis că ministerul nu va închide niciun spital dar că nu va mai finanța și vor fi obligați primarii să le închidă.

„Ceea ce se întâmplă și e scris acolo adoptabil în 2019 va fi finalizat până în 2020. Vom fi afectați încă din acest an”, a spus Ursaciuc care consideră că soluții există soluții, dar că trebuie să fie fermi.

„Dacă cineva vrea totuși să închidă spitale, să și-o asume public, nu prin noi. (…) În principiu se dorește să se închidă toate spitalele care există în orașe, după care trecem, selectiv, la municipii și se mai desființează stațiunile turistice care nu pot funcționa fără spital și pentru toți este un lucru frumos să înființezi îngrijiri paleative, îi pui pe oameni în șezlong-uri să se uite ce frumos ies fotografiile cu Voroneț-ul când își dau obștescul sfârșit”, a spus Ursaciuc.

El a menționat că sunt oameni dispuși să intre în greva foamei pentru a-și susține punctul de vedere, dar că nu se dorește să se ajungă la așa ceva.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat poziția comună a tuturor celor implicați și a arătat că toate spitalele din județ au avut o dezvoltare importantă în ultimii ani, fiind investite 80 de milioane de euro în opt spitale.

 „Ne sancționați că am investit în sănătate? În sancționați pe suceveni să îi teleportăm la Iași? Poate că am investit și așteptăm rezultate acum”, a spus Flutur.

Autoritățile locale și sanitare din regiunea Nord Est urmează să discute, luni, la Iași,  strategia de dezvoltare a unităților spitalicești pe termen mediu și lung, iar potrivit draft-ului transmis de Ministerul Sănătății autorităților locale din județul Suceava, scenariul de restructurare din județ prevede transformarea în centru medical şi/ sau social a Spitalului din Gura Humorului și Spitalului de Boli Cronice Siret, reconfigurarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, cu trecere spre servicii comunitare şi ambulatorii şi consolidarea anumitor servicii pentru copii, grupuri vulnerabile, fuzionarea Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc cu cel de Psihiatrie și reducerea numărului de paturi la Spitalul Județean Suceava și la spitalele municipale din Fălticeni, Rădăuți și Vatra Dornei.(T.B.)


Intră acum și în grupul de