Primul metru de autostradă din Moldova a fost deja construit în județul Suceava de Ștefan Mandachi, proprietarul rețelei Spartan: În șapte ore am demonstrat că se poate face un metru de autostradă. El îndeamnă românii să protesteze 15 minute, în 15 martie de la ora 15:00 față de lipsa de autostrăzi


Intră acum și în grupul de

Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a construit un metru de autostradă în județul Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni pentru a dovedi că se pot construi autostrăzi în România.

Proiectul a costat 4500 de euro, a fost realizat în șapte ore cu o echipă de 17 muncitori.

Pentru această lucrare au fost folosite un excavator cu gheară pe roți, un excavator tip macara cu șenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorcă, un camion cu betonieră, două microbuze, o vola, șase lopeți, două dreptare, două drujbe, patru ciocane, 4.17 metri cubi de beton, 36 de metri pătrați de plasă de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 metri cubi de balastru, opt metri liniari de țeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru parapetele de protecție șosea și 12 metri liniari de țeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru susținerea afișajelor și indicatoarelor rutiere.

Acest metru de autostradă va fi inaugurat în data de 15 martie la ora 15:00, când ar urma să se desfășoare și un protest național față de lipsa de autostrăzi din Moldova, respectiv încetarea activității pentru 15 minute de fiecare român care susține nevoia de autostrăzi.

„Practic, am demonstrat că în șapte ore se face un metru de autostradă. Dacă există voință și bani, chiar și un singur om poate face o autostradă fără nicio problemă. România are bani. Chiar și pentru două autostrăzi, dar ni se spune să stăm liniștiți că, până în 2027, o să avem autostradă. Mi se pare absurd să mai treacă încă o generație, iar noi să continuăm să pierdem ani din viață la volan. Nu vreau ca demersul meu să fie catalogat drept un semnal de alarmă pentru că, semnalul a fost dat deja de morții nevinovați pe șosele. Prin acest manifest mă expun total și îmi asum consecințele,” a declarat Ștefan Mandachi.

El a subliniat că Moldova este singura provincie istorică din Romania cu zero kilometri de autostradă după aproape 30 de ani de la Revoluție.

„Am fost astfel condamnați la izolare economică și foarte mulți oameni și-au pierdut viețile în traficul din nord-estul țării din cauza lipsei drumurilor decente. Sunt mirat că această zonă de graniță a Uniunii Europene a fost uitată, neglijată și sfidată. Este momentul ca aceste lucruri să se schimbe iar acțiunile mele din ultimele luni susțin cu tărie această necesitate”,  a mai declarat Ștefan Mandachi.

Omul de afaceri sucevean arată că în data de 15 martie, la ora 15:00, va avea loc inaugurarea primului și singurului metru de autostradă din regiunea Moldovei, iar pentru ca mesajul său ajungă la autorități și către cetățeni a gândit o formă de protest indedită. Astfel, la ora inaugurării, va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează, respectiv o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sală de fitness, cafenea și un centru SPA.

Mai mult, el a spus că se va autosuspenda din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toți avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară, deoarece nu au pe unde să circule, subliniind că a întârziat la procese din cauza drumurilor.

Ștefan Mandachi a invitat toți românii la acest protest și îi provoacă și pe oamenii de afaceri cunoscuți, cum ar fi Ion Țiriac, George Becali sau Viorel Cataramă, să facă și ei același lucru.

Omul de afaceri sucevean a spus că își dorește ca fiecare susținător al demersului său să provoace alte trei persoane care să se alăture manifestului, de la companii mari, la oameni de afaceri sau angajati.

Ștefan Mandachi are 33 ani, necăsătorit, este avocat și antreprenor și se recomandă drept țăran de la Sfântu Ilie, satul în care a copilărit și în care locuiește și acum.

Fondatorul mai multor francize, începând cu anul 2012, și-a deschis prima afacere în Suceava. În 2018 finalizează prima franciză hotelieră românească, în urma unei investiții de 7,5 milioane euro, iar in februarie 2019 lanțul de restaurante, locații proprii și francize, ajunge la 41 de restaurante, fiind pe locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food din România.

La finalul anului 2018, companiile sale și ale francizaților săi dețin un capital uman de peste 850 angajați, iar cifra de afaceri anuală a companiilor principale deținute de Ștefan Mandachi, inclusiv francize, se ridică la 27,6 milioane euro.

El susține că nu este activist și nici nu intenționează să intre în politică și consideră că doar prin exemplu se pot modifica mentalități.

Mandachi își dorește ca manifestul propriu să fie preluat de cât mai mulți oameni care se identifică cu aceste nevoi și să se schimbe ceva concret din punct de vedere al infrastructurii rutiere în zona de nord-est a României.(T.B.)

[democracy id=”7″]


Intră acum și în grupul de