Prefectura Suceava a început pregătirile pentru alegerile europarlamentare. În județ vor fi organizate 560 de secții de votare. Numărarea voturilor va fi înregistrată neîntrerupt audio-video

Prefectura Suceava a început pregătirile pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, din 26 mai 2019, iar prefectul a emis un ordin privind constituirea Comisiei Tehnice Judeţene Suceava pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Comisia tehnică este coordonată de prefect și are în componență reprezentanți sau șefi ai unor instituții cu competență în organizarea și desfășurarea alegerilor europarlamentare.

Tot prin  Ordin de Prefect, a fost constituit Grupul tehnic de lucru, de pe lângă Comisia Tehnica Judeţeană Suceava, pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Totodată,  a fost stabilită  dimensiunea ştampilelor ce vor fi utilizate,  au fost efectuate demersuri pentru asigurarea sediului şi dotării biroului electoral judeţean și  au fost stabilite cantităţile de materiale necesare votării, urmând a fi  demarată procedura de achiziţie a acestora.

Bugetul alocat pentru organizarea alegerilor europarlamentare la nivelul județului Suceava se cifrează la  3,963 milioane lei.

Mai mult, joi, Prefectura Suceava a organizat prima instruire cu primarii și secretarii unităților teritorial administrative din județul Suceava, privind  responsabilitățile acestora în organizarea şi desfăşurarea alegerilor europarlamentare.

Instruirea a fost organizată cu sprijinul Autorității Electorale Permanente Suceava, la ședința de instruire fiind prezent reprezentantul acesteia, Ovidiu Butnariu. 

Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, i-a informat pe reprezentanții localităților din județ despre   măsurile tehnice principale care trebuie duse la îndeplinire,  obligaţii legale ce le revin pentru   amenajarea secţiilor de votare și activitățile concrete pe care trebuie să le  desfășoare pentru buna desfășurare a alegerilor europarlamentare. 

Prefectul Adomnicăi s-a referit la principalele noutăți legislative privind  organizarea și desfășurarea alegerilor din 26 mai 2019, printre care prezența informaticianului în secțiile de votare.

 Totodată, prefectul județului Suceava a precizat că vor fi amenajate  560 secții de votare,  cu două în plus față de ultimul scrutin organizat cu prilejul Referendumului din 6-7 octombrie 2018, și a menționat  că în toate sunt îndeplinite  condițiile pentru buna  desfășurare  a alegerilor europarlamentare.

La instruirea cu primarii, reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale, col. Mihai Dascălu,  a făcut precizări despre măsurile de prevenire și combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securităţii cibernetice şi a protecției datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.

Potrivit noilor reglementări, numărarea voturilor va fi înregistrată neîntrerupt audio-video, iar  procesele-verbale din fiecare secție de votare pentru consemnarea rezultatelor voturilor vor fi fotografiate și trimise către Biroul Electoral Central de către operatorii de calculator din fiecare secție de votare. Col. Dascălu a rugat reprezentanții localităților  să se asigure de ritmicitatea operărilor în listele electorale, în termenul stabilit prin lege.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 80/15.02.2019 a fost stabilită ziua de duminică, 26 mai 2019, ca dată a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.