Acasă Actualitate Cinci din localităţile beneficiare ale proiectului judeţean de utilităţi cer suplimentarea fondurilor

Cinci din localităţile beneficiare ale proiectului judeţean de utilităţi cer suplimentarea fondurilor


Intră acum și în grupul de

Cinci din cele şase localităţi unde programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” prevede reabilitarea termoficării au solicitat suplimentarea sumelor alocate iniţial cu 9,5 milioane de euro, în vederea punerii în funcţiune a investiţiilor şi furnizarea de agent termic şi apă caldă populaţiei şi de energie electrică produsă în centralele de cogenerare.
Şeful deliberativului judeţean sucevean, Gheorghe Flutur, a declarat joi, că pentru realizarea realocării fondurilor din credit va trebui stabilit exact gradul de îndatorare al fiecărei din cele cinci localităţi în parte. El a arătat că împreună cu primarii localităţilor beneficiare ale proiectului judeţean de utilităţi se va stabili o strategie pentru deblocarea acestui proiect care este blocat în justiţie, din cauza unui proces cu consultantul şi financiar, în ceea ce priveşte recuperarea de TVA pentru lucrări executate.
Din programul de aducţiuni de gaze naturale, pentru care s-au alocat 27,5 milioane de euro, s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, fiind construită o conductă magistrală de înaltă presiune pe o lungime de 101 kilometri, din cei 233 de kilometri prevăzuţi în proiect, iar constructorul desemnat s-a retras. Din suma nefolosită, cinci oraşe din proiect vor beneficia de suplimentarea sumelor, în timp ce 57 de localităţi îşi vor diminua împrumutul cu aproximativ 55 la sută.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version