EMIL BOC a început vizita sa oficială la Suceava


Intră acum și în grupul de

Premierul României, Emil Boc, a început joi dimineaţă, de la ora 10, şedinţa stabilită a avea loc la Palatul Administrativ, cu primarii din judeţul Suceava. Sala “Ştefan cel Mare” a Palatului geme la această oră de primari, aşezaţi unii peste alţii, ziarişti şi camere de luat vederi. În sală sunt prezenţi parlamentarii PD-L de Suceava, cei ai PSD şi mai mulţi directori de instituţii descentralizate.
Siteul www.newsbucovina.ro va transmite informaţii despre tot ceea ce se întâmplă la Palatul Administrativ în timp real.
10:07 – Premierul României a intrat în sală. Lucrările sunt deschise de prefectul judeţului Suceava Sorin Popescu. “Sunt extrem de încântat că la Suceava a venit omul care a semnat decretul meu de numire ca premier”. Greşeala făcută de Sorin Popescu a fost aplaudată de Emil Boc şi sancţionată cu râsete de cei prezenţi. Prefectul Popescu a revenit şi şi-a cerut scuze.

10:15 – Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, prezintă potenţialul judeţului Suceava şi proiectele ce sunt în derulare în momentul de faţă. Flutur a solicitat premierului să ia în calcul simplificarea procedurilor de achiziţii în cazul administraţiilor locale şi judeţene. Şeful executivului judeţean Suceava a atras atenţia că în 2009 CJ Suceava are o mare provocare, cea legată de rezolvarea problemei legate de gropile de gunoi. El a spus că deja timpul se scurge în defavoarea Sucevei şi că din 2010 şi groapa de gunoi a oraşului Fălticeni va trebui închisă, în condiţiile în care actualmente, la această groapă sunt duse şi deşeurile din municipiul reşedinţă de judeţ.

10:25 – Preşedintele CJ a prezentat premierului situaţia distrugerilor din judeţ ca urmare a inundaţiilor din vara anului 2008. Flutur a insistat pe lipsa de reacţie a fostului Guvern în ce priveşte ajutorul pentru Suceava. “Ne-au ajutat mai mult judeţele vecine şi în special cele din Ardeal. Guvernul nu ne-a ajutat mai deloc”, a spus Gheorghe Flutur. El a cerut premierului să ia în calcul alocarea de fonduri pentru refacerea zonelor calamitate.

10:35 – Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, a atras atenţia că la nivel central nu există dorinţa de descentralizare chiar la toate nivelele şi că la multe ministere problema este tratată cu lejeritate. Pruteanu a spus că nu există cu adevărat un semnal că s-ar dori descentralizarea şi a cerut ca lucrurile să intre pe “un făgaş” ca să se poată lua deciziile necesare în cel mai scurt timp posibil. “Am semnale că există o înverşunare pentru această descentralizare”, a menţionat Pruteanu.

10:40 – Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că nu intenţionează să stea mereu cu mâna întinsă la uşa Guvernului, dar a cerut ca în schimb, în 2009, Guvernul “să nu mai văduvească judeţele şi în special primăriile” de sumele de bani pe care în mod normal ar fi trebuit să le primească de pe urma unor impozite şi taxe. Lungu a dat exemplu cu taxele din vânzările imobiliare care nu au intrat în visteria Sucevei, şi care, ar fi fost în sumă de aproximativ 2 milioane de euro în anul trecut.

10:50 – Primul ministru al României, Emil Boc, a salutat primarii, parlamentarii şi pe prefectul “premier”. Plecând de la gluma neintenţionată făcută de prefectul Sucevei, Sorin Popescu, chiar la deschiderea lucrărilor, Boc a spus că prefecţii vor rămâne înalţi funcţionari publici şi că nu vor putea fi angajaţi politic. Primul ministru a mai spus că nu se va pune problema ca prefecţii să intre în partidele politice. “Din acest motiv, vă spun domnule Popescu, că aveţi mari şanse să deveniţi cineva şi vă prevăd o carieră lungă”, a încheiat Boc.

11:05 – Premierul a anunţat că Guvernul pe care-l conduce va face toate demersurile ca proiectul de reabilitare termică să poată deveni operaţional în foarte scurt timp. Emil Boc a explicat că prin implementarea acestui proiect “se vor da comenzi firmelor interne” şi se va reduce consistent, undeva cu cel puţin 30 %, pierderile de căldură pe care le înregistrează în momentul de faţă blocurile din România. Un al doilea argument în favoarea programului ar fi acela că se vor reduce semnificativ, aproximatv 40 %, cheltuielile cu combustibilul necesar producerii căldurii, şi care acum nu face altceva decât să se piardă în atmosferă. “Sunt avantaje foarte mari şi cer primarilor să fie pregătiţi să pună în practică proiectul acesta”, a mai spus Boc.

11:11 – Premierul a spus la Suceava că descentralizarea este una dintre priorităţile actualului Guvern şi în special al actualei Coaliţii de Guvernare. “Această coaliţie cu greu îşi va justifica existenţa dacă nu-şi va valorifica şansa de a duce România acolo unde trebuie. Dacă acest Gurvern nu va duce la bun sfarşit descentralizarea, cu greu îmi voi putea închipui o altă majoritate care o va face. Ambele partide au experienţa necesară şi este important să aibă voinţă”. Boc a spus celor prezenţi că a solicitat deja miniştrilor cabinetului său să-i prezinte un scenariu al descentralizării şi un grafic după care aceasta s-ar putea face din punct de vedere juridic şi administrativ. Discuţia asupra descentralizării se va relua miercurea viitoare la Guvern. “Ieri am cerut miniştrilor să prezinte un graifc exact al procesului legal de realizare a descentralizării pe administraţie publică, pornind de la legea poliţiei, pe educaţie şi sănătate şi agricultură. Miercurea viitoare vom avea un calendar al paşilor legali şi adminisitrativi pentru a realiza efectiv descentralizarea”, a mai spus Emil Boc. Premierul a mai spus că decizia administrativă va fi dată autorităţilor care sunt cel mai aproape de cetăţean. “Sper că vom avea determinarea politică ca să ducem procesul până la capăt”, a conchis Boc.

Premierul a intrat în discuţii pe diverse teme cu primarii din sală.
La ora 12, Emil Boc are programată o conferinţă de presă, după care va vizita Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi va lua prânzul la cantina studenţească.


Intră acum și în grupul de