Accidentele rutiere din timpul orelor de muncă îngrijorează ITM


Intră acum și în grupul de

Numărul tot mai mare al accidentelor rutiere înregistrate în timpul orelor de serviciu a determinat Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava să lanseze la nivel local, în perioada februarie-noiembrie 2009, campania „Conştientizarea lucrătorilor privind riscurile de accidentare în perioada conducerii autovehiculelor rutiere pe drumurile publice”.
Potrivit inspectorului şef adjunct al Serviciului Securitatea Muncii din cadrul ITM Suceava, ec. Dorin Mihăilă, obiectivul campaniei îl constituie participarea, pe parcursul anului 2009, la instruirile lunare de conştientizare a cel puţin 90% din totalul lucrătorilor care conduc autovehicule rutiere pe drumurile publice în îndeplinirea unor sarcini de muncă. Acesta menţionează că analiza dinamicii numărului de victime implicate în accidentele de muncă înregistrate în ultimii 2 ani arată faptul că, în domeniul transporturilor rutiere interne şi internaţionale de marfă şi persoane, numărul victimelor implicate în accidente de circulaţie se menţine la un nivel ridicat.

Au fost remarcate 10 domenii de activitate economică ce furnizează, în mod constant, un număr mare de victime ca urmare a producerii accidentelor de circulaţie în timpul serviciului. Acestea sunt următoarele: construcţii, transporturi terestre, industria alimentară şi a băuturilor, comerţul cu ridicata, producţia şi furnizarea gazului/apei/energiei, sănătate, administraţie publică, eliminarea deşeurilor, industria confecţiilor, poşta şi telecomunicaţiile.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va organiza, în fiecare lună, şedinţe de conştientizare la sediu, a cel puţin 5 angajatori. Şedinţele se vor organiza, de regulă, în prima săptămână a lunii, pentru a se suprapune cu şedinţele de instruire stabilite de către angajator.
În trimestrul II (aprilie-mai-iunie) se vor instrui şi lucrătorii ce conduc autovehicule rutiere ale Staţiilor Judeţene de Ambulanţă, indiferent de numărul de autovehicule din patrimoniul acestora.
În lunile octombrie şi noiembrie, I.T.M. Suceava va testa cunoştinţele acumulate de către lucrătorii cărora li se adresează această campanie naţională de conştientizare. În acest sens, inspectorii de muncă vor elabora check-list-uri care vor fi completate de către angajaţii care au participat la şedinţele de instruire şi conştientizare.


Intră acum și în grupul de