Suceveanca Anastasia Hisem, în vârstă de 9 ani, premiată la Concursul Național „Carmen Sylva” organizat de Muzeul Național Peleș. Paula Șalar: Anastasia a reuşit să realizeze trei compoziţii plastice de excepţie, de mare expresivitate şi complexitate pentru vârsta sa fragedă


Intră acum și în grupul de

Suceveanca Anastasia Hisem în vârstă de 9 ani a fost premiată la Concursul Național „Carmen Sylva” organizat de Muzeul Național Peleș unde a participat cu  trei lucrări de artă în tehnica acrylic pe pânză de mari dimensiuni.

Formatorul şi coordonatorul Anastasiei Hisem, artistul plastic Paula Şalar, a anunțat că eleva sa din clasa a III-a A de la Colegiul de Arta Ciprian Porumbescu- Suceava, a participat la numai 9 ani, la una dintre cele mai competitive manifestari  naţionale de artă plastică, pentru tineri, respectiv Concursul Național „Carmen Sylva” aflat a a noua ediție.

Scopul proiectului Muzeului Naţional Peleş este să contribuie la descoperirea unor tineri talentaţi, care urmează cursurile unor instituţii cu profil de artă, oferindu-le posibilitatea de a expune lucrările lor unui public larg, care vizitează Castelul Pelişor.

În acest mod, se continuă tradiţia promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, activitate de mecenat continuată de Principesa Maria, care a strâns în jurul ei artişti plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. Numeroase lucrări de artă plastică sunt expuse publicului larg, în sălile Castelului Pelişor.

 Picturile Anastasiei Hisem, micuţa artistă de numai 9 ani, vor fi expuse în acest cadru absolut deosebit al Castelului Pelişor, în expoziţia temporara organizată pe durata a 30 de zile, ce promovează tinerii artişti plastici, a explicat Paula Șalar.

Ea a subliniat că Premiul III, obţinut la doar 9 ani, în cadrul unei competiţii la care participanţii au vârste cuprinse între 7 şi 29 ani, cu siguranţa este un succes remarcabil şi onorant.

Anastasia Hisem a participat la categoria 7- 14 ani, creaţiile sale fiind remarcate de juriul format din specialişti în arta plastică, la secţiunile: desen, pictură, gravură şi fotografie.

„Apreciez că Anastasia a reuşit să realizeze trei compoziţii plastice de excepţie, de mare expresivitate şi complexitate pentru vârsta sa fragedă de numai 9 ani, atingând prin mesaj artistic, eleganţă, inspiraţie şi armonie cromatică, nobilul filon al caldei regalităţii româneşti, în lucrările „Întâlnire cu Regina Maria”, „Fetiţa cu basma” și „Balerina”.                          

În prima sa compoziţie,impresionantă prin idee, realizare şi mesaj artistic, Anastasia a reuşit să surprindă în mod inedit o binecuvântată şi atât de dorită de sufleţelul ei ÎNTÂLNIRE cu Regina Maria, întru a asculta în taină parcă, pe divanul din camera de aur a Castelului Pelişor, povestiri despre alte timpuri. Sensibilă şi rafinată prin desen şi cromatică e şi pictura „Fetiţa cu basma”, un portret compoziţional remarcabil prin seninatatea chipului copilei, care ocroteşte în căuşul palmelor ei mici, un boboc de raţă. E remarcabilă paleta restrânsa, în care Anastasia a descoperit multiple nuanţe. Crearea lucrării „Balerina” face dovada capacităţii micuţei artiste de a realiza personajul şi compoziţia într-o interpretare modernă”, a menționat Paula Șalar.

De subliniat este că lucrările tinerilor artişti selectaţi şi premiaţi vor fi prezentate 30 de zile în expoziţia de la Castelul Pelişor care va fi vernisată sâmbătă, 1 iunie 2019.(N.B.)


Intră acum și în grupul de