Judecătorii Curţii de Apel nu au fost prea operativi anul trecut


Intră acum și în grupul de

Potrivit vicepreşedintelui Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, în 2008 operativitatea medie pe judecător, calculată în funcţie de numărul dosarelor rulate şi a celor soluţionate, a fost de 72,79 la sută. Acesta a precizat că o operativitate mai scăzută a fost înregistrată în materiile care presupun un probatoriu mai amplu, indiferent de faza procesuală, „cea ce inevitabil conduce la o durată mai mare de soluţionare a cauzelor, crescând astfel numărul dosarelor rulate. Astfel, în materie penală, unde s-a înregistrat cea mai mare operativitate pe secţii, respectiv 88,67 la sută, s-a constatat cea mai mică operativitate pe judecător. „Unul dintre motive este acela că, în recurs, cazurile de nelegalitate care pot fi invocate din oficiu de către instanţă sunt mult mai numeroase decât cele în celelalte materii, iar interpretările de ultimă oră ale legislaţiei prin prisma practicii CEDO, impun audierea inculpatului în toate cazurile. De asemenea, se acordă foarte multe termene pentru respectarea dreptului la apărare, constatându-se că, în proporţie de peste 75 la sută, cauzele la primul termen se amână pentru a se da posibilitatea inculpatului să-şi angajeze apărător. O altă cauză este aceea că din activitatea totală a secţiei, 20,88 la sută reprezintă dosare de fond şi 10,28 la sută dosare de apel, cauze care presupun o durată de soluţionare mai lungă”, a menţionat Maria Andrieş.
Vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava a mai adăugat că o operativitate pe judecător mai mică decât media pe instanţă există şi la secţia civilă, unde de asemenea dosarele de apel, în care este necesară suplimentarea probatoriului, reprezintă 31,12 la sută.

Curtea de Apel Suceava cuprinde în circumscripţia sa două tribunale şi 10 judecătorii, respectiv Tribunalul Botoşani, la care sunt arondate Judecătoriile Botoşani, Darabani, Săveni şi Dorohoi şi Tribunalul Suceava, la care sunt arondate Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de