Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu anunță, de la Suceava, că nu este de acord cu prelungirea vacanței școlare de vară după 9 septembrie cum cer hotelierii de pe Litoral: Și cei care au pârtii de schi vor ca vacanța de iarnă să țină două luni


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, în conferință de presă la Suceava că nu este de acord ca vacanța de vară să se prelungească după data de 9 septembrie, dată prevăzută acum pentru începerea anului școlar și arată că înțelege demersul hotelierilor de pe Litoral pentru a face profit, dar că educația este foarte importantă în dezvoltarea viitoare a țării.

Eu îi înțeleg pe cei care doresc să obțină profit. Este o valoare pe care o respect, profitul și respect și pe cel care dorește să obțină profitul, pentru că pe profit plătește și impozit care ajunge și la școli, dar cred că întâi trebuie să promovăm interesul școlilor. Când am stabilit această structură a anului de învățământ am avut în vedere numărul de zile de școală care determină și numărul de ore și care, până la urmă, determină recunoașterea sau nu a diplomelor pe care școlile noastre le elaborează și, sigur că, dacă vom găsi o formulă mai rațională decât asta, ceea ce eu nu cred, nu am nimic împotrivă”, a declarat ministrul Educației.

Ea a subliniat că deocamdată este în vigoare ordin de ministru ce stabilește structura anului școlar care arată că începe în date de9 septembrie.

15 Septembrie rămâne istorie?

„Deocamdată, de 9 septembrie vorbim. Sigur, vă spun că au existat și firmele de turism care au pârtii de schi care voiau ca vacanța de iarnă să fie de două luni de zile dacă se poate. Nu poți să răspunzi favorabil tuturor cerințelor și atunci, întotdeauna, se realizează acest echilibru, între interesul școlii, major pentru mine și ce înseamnă școala și, sigur, interesele de natură economică. Până la urmă și educația are un rol economic prin formarea celor care apoi produc profit. Cei care obțin profitul trebuie să se gândească și la procesul de formare și să-l protejeze”, a spus Andronescu.

Hotelierii de pe Litoral s-au plâns ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanței școlare de vară se va afecta afacerile și i-au cerut să intervină pentru prelungirea acestei vacanțe.(T.B.)


Intră acum și în grupul de