Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, la Suceava: Soldul universităților pentru investiții va fi deblocat la prima rectificare bugetară. Universitățile pot însă depune proiecte și prin FNDI


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri seara, într-o conferinţă de presă, că investiţiile din universităţile din România vor fi finanţate atât din resursele bugetare ale MEN, cât şi din soldul rezultat din modul în care instituţiile academice şi-au manageriat procesul de învăţământ şi cheltuielile.

Andronescu a spus că bugetul alocat Educaţiei în 2019 este mai mare decât în anii trecuţi şi reprezintă 5,5 la sută din Produsul Intern Brut.

Ea a explicat că resursele bugetare ale MEN dedicate investiţiilor din învăţământul universitar românesc sunt de 10 milioane de lei.

“Noi, din banii pe care-i avem la minister, susţinem cu ceea ce avem. Nu pot să spun că avem resurse bugetare ca să acoperim toate nevoile universităţilor, de aceea încercăm să găsim o formulă să nu se ducă banii numai într-o universitate, ci să acoperim cele mai stringente nevoi. În acelaşi timp, universităţile au un sold care a rezultat din modul în care şi-au manageriat procesul de învăţământ şi cheltuielile, iar în acest moment soldul nu este încă deschis utilizării de către universităţi. Va fi deschis începând cu prima etapă a procesului de rectificare, aşa cum ne-a promis ministrul Finanţelor, domnul Eugen Teodorovici. Şi din acel sold şi din resursele pe care le are MEN şi care nu sunt foarte importante, sunt în jur de 100 de milioane de lei, bani destinaţi investiţiilor, nu celorlalte cheltuieli, sigur că vom  sprijini, inclusiv Universitatea din Suceava”, a explicat Andronescu.

Ea a menţionat că în urma discuţiilor purtate cu rectorul USV, Valentin Popa, ar fi nevoie de sprijin financiar din partea MEN pentru reabilitarea unui cămin din campusul universitar.

“Astăzi, domnul rector mi-a relatat că vrea să intre cu unul dintre căminele studenţeşti în reabilitare şi dacă aceea este urgenţa, probabil că acolo va fi şi punctul nostru de sprijin”, a precizat Andronescu.

Ea a spus că universităţile sunt eligibile să atragă finanţare şi din Fondul de Dezvoltare, care în prezent este de 10 miliarde de lei, arătând că “la acest fond se va adăuga permanent” şi se va ajunge la suma de 10 miliarde de euro.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de