Dosar complex soluționat de Parchetul Tribunalului Suceava privind furt din locuință, șantaj, infracțiuni informatice sau fals în acte. Cinci persoane au fost trimise în judecată din care trei în stare de arest preventiv și una în arestată în lipsă


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat, luni, că procurorii acestei unități de parchet au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpaţi, din care trei – în stare de arest preventiv, unul – arestat în lipsă, iar al cincilea – în stare de libertate, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, cauza fiind instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale.

Astfel, primul inculpat este acuzat de furt calificat pentru că în noaptea de 18 spre 19 iulie, după ce a dezactivat sistemul de supraveghere video, și cu ciorapi de damă de culoare închisă pentru a nu lăsa urme, alături de fratele său și un alt bărbat, a pătruns prin escaladare, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa unui sucevean de unde au furat sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc Playstation, cauzând un prejudiciu total de 173.023,6 lei.

Tot el este acuzat de șantaj pentru că a constrâns-o pe iubita unuia dintre complici, care a recunoscut faptele, să-și schimbe declarațiile.

Un al doilea inculpat este acuzat de furt calificat pentru că a participat alături de fratele său și de un alt bărbat la furtul din locuința respectivă.

El mai este acuzat că în data de 1 aprilie 2017,  prin spargerea geamului de la portiera stânga spate a unui autoturism parcat pe raza municipiului Suceava a furat o mapă cu actele autovehiculului şi o sacoşă ce conţinea mai multe articole vestimentare, valoarea prejudiciului nerecuperat fiind estimată la suma de 300 lei.

Același bărbat este acuzat și că în 26 aprilie 2017 a furat din alt autoturism parcat în municipiul Suceava un portofel în care se aflau o carte de identitate, permis de conducere, card de sănătate, 3 carduri bancare, precum şi alte documente, dar a aruncat apoi portofelul păstrând cardurile bancare pe care a încercat să le folosească la două bancomate fără succes întrucât nu a bătut codul PIN corect.

Al treilea inculpat a fost trimis în judecată pentru instigare la furt calificat pentru că i-a determinat și ajutat pe frații inculpați în dosar să comită furtul din locuință.

El le-a dezvăluit informaţii cu privire la lipsa proprietarului din localitate şi locaţia concretă a casei acesteia, determinându-i să fure bunuri din casă și le-a promis că va asigura paza în zona faptei, ceea ce a şi făcut.

Acesta i-a preluat pe hoți din zonă după care au împărţit bunurile sustrase, iar în dimineaţa zilei de 19 iulie 2018 a mers la locuința unei alte persaone unde a predat mai multe bunuri de valoare (bijuterii şi ceasuri) provenind din furt, pentru a fi evaluate şi valorificate, iar a doua zi, deplasându-se în Iaşi, a valorificat cel puţin o parte din bunuri prin vânzare către o persoană necunoscută.

Acesta este acuzat și de șantaj față de prietena unuia dintre complici amenințând că aceasta  va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora ar fi fost implicat în săvârşirea acelei fapte.

Un al patrulea inculpat a fost trimis în judecată arestat în lipsă pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat pentru că a fost cel care a condus mașina cu care ceilalți inculpați au fugit, a oferit hoților o rangă metalică, adusă de el, pentru a fi folosită la forţarea geamurilor casei respective, rangă ce ulterior a fost uitată în interiorul imobilului.

În același dosar a fost trimisă în judecată și soția celui de-al treilea inculpat pentru fals în declarații, aceasta susținând la obținerea unui credit bancar de 90.000 de lei pentru persoane fizice că nu este căsătorită, același lucru susținând și în fața unui notar când a cumpărat un imobil în municipiul Suceava, dar și într-un contract de ipotecă imobiliară.
În acest fel ea a încercat să  sustragă imobilul de la orice forme de urmărire sau executare care l-ar putea viza pe soțul ei în calitate de coproprietar al bunului.

Procurorii subliniază că în acest dosar s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor primilor patru inculpaţi mobile şi imobile, prezente şi viitoare, până la concurenţa prejudiciului produs prin infracţiunea de furt calificat  în cuantum de 173.023,6 lei, şi a cheltuielilor judiciare.

De asemenea, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri individual determinate care au fost achiziționate cu bani care nu pot fi justificați, respectiv un apartament situat în Suceava în valoare de aproximativ 160.000 lei și un imobilul din Suceava (construcţii şi teren), aflat în proprietatea unei a treia persoane, rudă cu prietena primului inculpat, în valoare de  aproximativ 40.000 lei și o garsonieră din Suceava în valoare de 25.000 de lei aflată în proprietatea altei persoane, tot rudă cu prietena primului inculpat, în ambele cazuri fiind orba de tranzacții simulate orchestrate de primul inculpat.

Cauza urmează să fie judecată de Tribunalul Suceava.(N.B.)


Intră acum și în grupul de