Miniştrii Finanţelor şi Economiei, aşteptaţi la Suceava pentru a soluţiona deblocarea proiectului judeţean de utilităţi


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, a anunţat marţi, că săptămâna viitoare miniştrii Finanţelor şi Economiei, Gheorghe Pogea şi Adriean Videanu, vor veni la Suceava pentru a analiza împreună cu primarii din judeţ modalităţile de ieşire din blocajul administrativ şi financiar determinat de proiectul judeţean de utilităţi. Flutur a declarat, într-o conferinţă de presă, că situaţia privind proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” este „extrem de încâlcită” şi că a analizat acest blocaj împreună cu specialişti ai Ministerului de Finanţe. El a arătat că, pe de o parte, din cauză că lucrările la centralele de cogenerare din cinci oraşe – Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului, nu sunt finalizate şi nu se poate recupera investiţia prin furnizarea de energie termică şi electrică, iar pe de altă parte oraşele nu pot să beneficieze de suplimentări din credit pentru că nu le permite gradul de îndatorare. „Situaţia e extrem de încâlcită. Realocarea de sume din credit astfel încât unele primării să-şi finalizeze obiectivele nu se poate face pentru că legislaţia nu permite, gradul de îndatorare fiind la limită”, a spus Flutur, care a adăugat că vor trebui găsite alte surse de finanţare, cum ar fi alocarea unor sume suplimentare din partea MAI în vederea finalizării lucrărilor.

Totodată, preşedintele CJ Suceava a arătat că la aceleaşi primării există şi un blocaj administrativ şi financiar din cauză că acestea au plătit în ianuarie dobânzile aferente ultimelor şase luni şi vor avea de achitat în luna iunie următoarea rată. „Este un blocaj pe termen lung care va trebui cumva soluţionat”, a subliniat Flutur. El a mai precizat că şi în ceea ce priveşte transferul la Transgaz, a conductei magistrale construită prin proiect, legislaţia nu permite decât transferul gratuit şi va fi necesar un act normativ special pentru Suceava în vederea recuperării sumelor investite.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări, autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale. Pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de