Anchetă epidemiologică declanșată de DSP Suceava după ce nouă elevi de clasa a treia de la Şcoala din Bădeuţi au ajuns la Spitalul municipal Rădăuţi cu simptome digestive după ce ar fi consumat lapte


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, profesorul Cristian Cuciurean, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că directorul Şcolii Gimnaziale Bădeuţi a notificat instituţia că nouă copii din clasa a III-a, care prezentau simptome digestive, au fost transportaţi la spital.

Cuciurean a spus că autorităţile sanitare derulează o anchetă epidemiologică şi că nu doreşte să facă nici un fel de speculaţii cu privire la cauza îmbolnăvirilor, fiind aşteaptate rezultatele anchetei.

El a precizat că cei nouă copii, care aveau stări de greaţă şi dureri abdominale, au început să se simtă rău la scurt timp după ce ar fi consumat lapte în pauza mare, produs oferit în cadrul programului “Laptele şi cornul”.

Cuciurean a menţionat că laptele era în termenul de garanţie şi provenea din acelaşi lot care a fost distribuit tuturor elevilor şcolii, însă doar la cei nouă copii au apărut simptomele digestive.

Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava a mai spus că, potrivit celor comunicate de directorul unităţii de învăţământ, în acest caz s-au luat rapid măsuri şi s-a apelat la numărul unic de urgenţă 112 pentru anunţarea evenimentului, copiii fiind transportaţi la Spitalul municipal Rădăuţi.

Managerul Spitalului municipal Rădăuţi, Traian Andronachi, a declarat că toţi cei nouă copiii s-au prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe unde li s-au prelevat probe în vederea efectuării analizelor de laborator, apoi au fost internaţi în Secţia de Boli Infecţioase, starea lor fiind stabilă.

El a spus că din declaraţiile copiilor a reieşit că aceştia au început să se simtă rău după ce ar fi consumat la şcoală lapte.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Ioana Grădinariu, a declarat că o anchetă epidemiologică se află în derulare, pentru identificarea cauzelor îmbolnăvirilor, fiind prelevate probe de lapte şi apă de la Şcoala din Bădeuţi.

Ea a precizat că cei nouă elevi ai aceleiaşi clase au ajuns la spital simptome digestive uşoare, acuzând dureri abdominale şi greaţă, doar trei dintre ei prezentând şi vărsături, toţi fiind internaţi pentru monitorizare în Secţia de Boli Infecţioase a unităţii spitaliceşti.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de