Depozitul de deșeuri de la Moara a devenit funcțional și au început să fie aduse deșeurile. Flutur: Vom monitoriza funcționarea acestui depozit unde nu se vor primi decât deșeuri colectate selectiv. Va fi declanșată și o campanie privind colectarea selectivă a deșeurilor


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, luni, la depozitul de deșeuri de la Moara la începerea funcționării acestuia, fiind aduse primele camioane cu deșeuri atât reciclabile, cât și deșeuri menajere.

Flutur a spus că la circa o lună de zile de la încredințarea operării temporare se primesc deja primele mașini cu deșeuri la acest depozit.

El a prezentat manualul de operare al depozitului, care este ca un caiet de sarcini care trebuie respectat.

„De astăzi, depozitul de la Moara primește deșeuri colectate selectiv”, a declarat Flutur.

El a spus că au fost deja închise vanele, iar toată apa rezultată, inclusiv din ploi, va trece prin stația de epurare.

Prima mașină care a intrat pe poarta depozitului a fost cu deșeuri reciclabile, a fost cântărită, a intrat în depozitul din stația de sortare unde a lăsat deșeurile care apoi urmează să fie sortate și se vor face baloți care vor fi apoi trimiși societăților specializate în valorificarea deșeurilor reciclabile.

A doua mașină care a intrat pe poarta depozitului, cu deșeuri menajere a mers direct la groapa de gunoi unde a acesta a fost răsturnat în prima celulă de depozitare amenajată, de 625 de mp. urmând ca după ce alte transporturi vor ajunge în cursul zilei, seara să fie pus un strat de pământ de circa 10 centimetri deasupra, operațiune urmând să fie reluată până când se ajunge la înălțimea de doi metri când se acoperă cu 20 de centimetri de pământ și se deschide o nouă celulă de depozitare.

Flutur a constatat că în încărcătura de gunoi menajer era prea mult plastic și consideră că e nevoie de mult mai multă atenție la selectarea.

„Avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deșeurile. Prea mult plastic aici unde nu trebuia să fie plastic”, a spus Flutur.

El consideră că trebuie să înceapă foarte serios procesul de selectare a deșeurilor și că va fi nevoie și de o operațiune de conștientizare a populației.

Totodată, președintele CJ Suceava a atras atenția că cei care aduc deșeuri nesortate corespunzător riscă să fie întorși cu mașinile de deșeuri, dar și să fie sancționați.

Potrivit lui Flutur la Moara se vor depozita  anual circa 1,35 de milioane de metri cubi de deșeuri, adică circa 450 de tone de deșeuri pe zi, respectiv 40-50 de mașini pe zi.

El a spus că atunci când vor  funcționa și stațiile de transfer de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni, vor veni mașini mai mari, iar numărul de transporturi zilnice va scădea.

Președintele Flutur a mai precizat că aproape 100 de tone zilnic vin din municipiul Suceava.

„Noi urmărim cu atenție zi de zi pentru că vrem să vedem cu funcționează și stația de epurare care trebuie amorsată. Are trei tipuri de filtre, biologic, electromangnetic și chimic”, a explicat el.

Flutur a subliniat că de acum stația de la Moara funcționează și că operatorul a angajat deja circa 30 de persoane, iar când va funcționa la capacitate normală va avea nevoie de circa 60 de angajați.

În primă fază, la depozitul de la Moara vor fi aduse deșeurile din cele 114 localități sucevene, urmând ca după ce depozitul de la Pojorâta va primi acordul de mediu, deșeurile din zona de munte să fie duse acolo.

El a menționat că depozitul de la Pojorâta va primi doar circa 350.000 de mc de deșeuri anual, față de un milion de mc al celui de la Moara.

Flutur a spus că în ceea ce privește funcționarea depozitului de la Pojorâta se așteaptă și decizii ale instanțelor de judecată, ultimele procese fiind câștigate de CJ Suceava.

Președintele CJ Suceava a mai declarat că cel mai important este ca deșeurile să fie colectate selectiv și că este datoria fiecăruia să convingă rude, prieteni, cunoscuți, vecini, să selecteze deșeurile. (T.B.)


Intră acum și în grupul de