Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni a obținut al doilea loc în cadrul competiției pentru titlul de ”Școală Europeană 2019” acordat de Ministerul Educației. Certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani


Intră acum și în grupul de

Două licee din Vaslui și unul din Fălticeni au câștigat primele trei locuri în competiția „Școală Europeană 2019” organizată de Ministerul Educaţiei și care care au fost înscrise 136 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de judeţe şi din Capitală.

Astfel, pe primele trei locuri s-au situat Colegiul Economic ”Anghel Rugină” din Vaslui (196 de puncte), Colegiul Naţional ”Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava (190 de puncte), Liceul ”Ştefan Procopiu” din Vaslui (187 de puncte).

Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul ”Şcoală Europeană 2019″ şi un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învăţământ. MEN va transfera sumele către inspectoratele şcolare judeţene care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ.

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru această competiţie sunt cele:

– derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi alte altor instituţii europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European şi EuroQuiz), Şcoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc;

– derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;

– finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener.

”În evaluarea candidaturilor s-a ţinut cont şi de coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, de performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, de asigurarea egalităţii de şanse şi facilitarea accesului la educaţie, precum şi de calitatea şi coerenţa documentelor de candidatură”, a transmis Ministerul Educaţiei.

„Eu cred că toate şcolile româneşti sunt şcoli europene. Sunt prin poziţia geografică a României, dar şi prin opţiuni şi valori deopotrivă. Şi lucrurile acestea aşa trebuie să rămână. (…) Iorga spunea că un neam se înalţă prin şcoală şi eu consider că fiecare dintre dumneavoastră, cu fiecare lecţie, în fiecare clasă, asta face, înalţă neamul. Şi pentru aceasta vă mulţumesc cu preţuire şi respect”, a afirmat ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, în cadrul festivităţii de decernare a premiilor „Şcoală Europeană”.

Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.

Concursul „Şcoală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2004. La cele 16 ediţii au participat 2.159 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării şi 862 dintre acestea au primit certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de