Asociația Municipiilor din România, întrunită la Suceava a decis să ceară Guvernului banii furați în primele trei luni ale anului. Robert Negoiță: Vom încuraja Guvernul să-și respecte programul de guvernare


Intră acum și în grupul de

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) a decis, vineri, la Suceava să solicite o întrevedere pentru săptămâna viitoare cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici pentru a găsi soluții pentru ieșirea din riscul de faliment a administrației publice locale, mai ales a municipiilor.

Președintele AMR, Robert Negoiță, a spus după ședință că unul dintre subiectele abordate a fost problema constrângerilor bugetare de care au avut parte localitățile în ultimii ani, în special anul trecut și anul acesta.

„Unul dintre obiectivele vizitei la Guvern este să ne dea înapoi banii pe care ni i-a furat, mințindu-ne, pe primele trei luni ale anului. Ne-au promis că ne vor da 60 al sută dintr-un impozit pe venit mic, pe care ei l-au făcut mic, către municipii. Ne-au mințit pentru că ni i-au furat pe primele trei luni.Acesta este un aspect pe care îl vom discuta foarte serios pentru că sunt foarte multe primării care nu-și pot achita facturile de funcționare, nu discutăm de investiții pentru că așa ceva nu prea ne-au mai lăsat”, a spus Negoiță.

El a mai spus că primarii cer să fie inclus în lege acest procent de 60 la sută din impozitul pe venit pentru a exista o stabilitate bugetară.

Robert Negoiță a explicat că nimeni în această lume nu se dezvoltă fără credite, iar băncile au departamente în care se analizează riscul unor credite și că în condițiile în care sursele de finanțare la bugetele locale sunt modificate în fiecare an, duce la un risc crescut.

„Lipsa de predictibilitate ne duce la dificultăți în a obține finanțare și costul de fințare este foarte ridicat”, a spus Negoiță.

El a mai declarat că primarii de municipii vor să încurajeze Guvernul să-și respecte programul de guvernare precizând că în programul de guvernare se prevede că plățile sociale se fac de Guvern, iar acum, ceea ce se întâmplă excede programul de guvernare pentru că au fost transferate localităților.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a adăugat că fiecare entitate trebuie să respecte ceea ce și-a asumat.

„Așa cum noi implementăm programul de guvernare nu ne permitem să trimitem din obligațiile pe care ni le-am luat către alte instituții”, a spus Chirica. (T.B.)


Intră acum și în grupul de