Direcţia de Sănătate Publică Suceava realizează până în luna octombrie supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava realizează în perioada iunie-octombrie supravegherea epidemiologică a cazurilor de boală diareică acută prin monitorizarea săptămânală a cazurilor diagnosticate de către medicii de familie și a celor internate.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a precizat, marţi, într-un comunicat de presă,că boala diareică acută(BDA) constituie o problemă de sănătate publică mai ales în sezonul cald, atât prin incidenţa crescută, cât şi prin diversitatea germenilor etiologici şi gravitatea manifestărilor clinice.

Directorul executiv interimar al DSP Suceava, Liliana Grădinariu

“Este o cauză majoră de spitalizare şi poate îmbrăca diverse forme clinice, de la manifestări uşoare de boală diareică acută sau gastroenterocolită acută până la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic”, a declarat Grădinariu.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, autorităţile sanitare recomandă respectarea normelor de igienă generală și alimentară, de igienă individuală și mai ales de igienă a colectivităților.

Printre recomandări se numără spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de prepararea și consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, după folosirea WC-ului; spălarea fructelor și legumelor sub jet puternic de apă potabilă, înainte de a le da în consum; prelucrarea  termică suficientă a produselor alimentare; păstrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici (muște, rozătoare) care le pot contamina; renunțarea la alimentația stradală cu produse neambalate, expuse în spații improprii, comercializate de persoane neautorizate; verificarea termenului de garanție și păstrarea la rece pentru toate alimentele cumpărate;

Totodată, se mai recomandă consumul apei numai din surse autorizate sanitar, NU din râuri, lacuri sau sisteme de irigații, iar în

cazul copiilor mici este indicat numai consumul de apă potabilă fiartă și răcită, atât pentru prepararea laptelui, cât și a altor alimente.

Alte recomandări se referă la evitarea contaminării mediului înconjurator prin îndepărtarea corectă a reziduurilor menajere din gospodăriile proprii și din colectivități, în locuri special amenajate.

“În situația apariției semnelor de boală (scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, vărsături, febră) se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiațivă, fără prescripție medicală. Recomandăm părinților să își supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul mâinilor, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure, eventual fiartă și răcită) pentru a limita infecția”, mai precizează directorul executiv al DSP Suceava.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de