Economist sucevean: Ministrul Finanțelor atrage atenția că țara este în stare de faliment nedeclarat. E nevoie de o restructurare în toate instituțiile publice


Intră acum și în grupul de

Economistul sucevean Cătălina Vartic a comentat, miercuri, pentru News Bucovina, adresa transmisă de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, instituțiilor publice în care acesta atrage atenția că bugetul pentru anul 2019 are neacoperite chetuielile necesare pentru trimestrul patru și că cere ordonatorilor de credite să limiteze cheltuielile și să nu depășească sumele alocate sub sancțiunea amenzilor pe persoană fizică de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.

Vartic a spus că această adresă a fost făcută publică abia acum, dar că a fost transmisă încă din luna aprilie, imediat după adoptarea bugetului pentru anul 2019 și că este confirmarea oficială că e complicat sa ai alegeri timp de doi ani într-o țară obișnuită cu pomeni electorale.

Ea a arătat că se dovedește că nu sunt bani și că la un grad de colectare optimist de 23-24 la sută este imposibil să susții atât de multe pomeni electorale.

Cătălina Vartic a apreciat că situația va fi complicată mai ales că sunt instituții publice finanțate integral de la bugetul de stat care vor avea situația mai dificilă având bugetul asigurat doar pentru trei trimestre, dar că sunt și instituții care au și venituri proprii și acelea ar mai putea găsi o portiță să se dezvolte.

Ea a explicat că prin această adresă ministrul Finanțelor spune că nu e de acord să se găsească soluții și să dea bani la rectificarea bugetară, iar ordonatorii de credite, dacă nu vor să aibă probleme pe persoană fizică, așa cum scrie în adresă, să împartă acești bani astfel încât să fie suficienți pentru întreg anul.

Vartic a subliniat că nu există riscul să nu se găsească bani pentru pensii și salarii, dar că ministrul Eugen Teodorovici transmite prin această adresă ordonatorilor de credite să fie mai atenți.

„Ordonatorii de credite, așa cum știm, nu sunt prea impresionați de adresele primite de la Ministerul de Finanțe și vor face ce știu mai bine: vor angaja din ce în ce mai mulți bugetari cu salarii din ce în ce mai mari”, a spus Vartic.

Ea a amintit că încă de anul trecut se discuta de o restructurare la Ministerul Muncii și la Ministerul Agriculturii și că este evident de la începutul anului că nu sunt bani.

Cătălina Vartic a mai apreciat că pentru mediul privat este deja o mare problemă pentru că tot timpul sunt scoase la concurs posturi la bugetari, cu salarii mari, iar în mediul privat salarizarea se face în baza productivității, fiind imposbilă creșterea salariilor în ritmul în care s-a făcut la instituțiile de stat.

Ea a remarcat că după creșterea salariilor în zona bugetară nu s-a văzut o creștere a eficienței angajaților la nivelul majorării salariilor.

Cătălina Vartic a mai spus că situația actuală cu grad de colectare de circa 22 la sută este îngrijorătoare și că este clar că se scapă banii și că nu este grad de conformare voluntară suficient de ridicat, iar ANAF nu-și face treaba.

Potrivit economistului sucevean, bugetul de stat are nevoie să fie alimentat pentru că sunt o mulțime de cheltuieli publice pe care populația se așteaptă să fie făcute de stat, de la sănătate și educație, la ordine publică și infrastructură.

Ea a spus că este nevoie de o restructurare a tuturor instituțiilor, fapt recunoscut și de Guvern și de ministrul Finanțelor încă de anul trecut.

Cu toate acestea, personalul din instituțiile publice a crescut an de an și sunt primării care au sute de angajați sau chiar peste o mie, cum este cea din Suceava.

”Adresa lui Teodorovici e un mare semn de atenționare, că România are o mare problemă cu încasările și că, așa cum spunea și primarul Capitalei, Gabriela Firea,  suntem aproape de un faliment nedeclarat la nivel național” – Cătălina Vartic.


Intră acum și în grupul de