Antreprenorul sucevean care a lansat proiectul de modernizare a centrului Sucevei propune un nou proiect: Curtea Domnească din Suceava punct principal de atracție al zonei centrale. Restaurarea, după modelul orașului medieval Dubrovnik


Intră acum și în grupul de

Antreprenorul sucevean Vasile Constantin Boghian, care a lansat proiectul de modernizare a centrului Sucevei propune un nou proiect care are ca obiectiv principal Curtea Domnească din Suceava care ar putea fi reabilitată astfel încât să devină punctul principal de atracție al centrului pentru toți turiștii.

Vă prezentăm integral punctul de vedere exprimat de antreprenorul sucevean care a luat legătura și cu o firmă specializată care consideră proiectul fezabil:

„Am citit cu ceva zile în urmă în presa locală despre  posibilitatea punerii în valoare   într-o anumită formă a terenului actualmente viran unde a  fost cândva Curtea Domnească.Varianta propusă este de fapt una mai veche ,un proiect făcut de o firmă spaniolă prin care ruinele existente sunt îmbrăcate cumva în sticlă iar pe acel spațiu unde se află ruinele s-ar ridica o clădire cubică din beton  și sticlă ,ruinele intrând astfel într-un fel de muzeu,numai că  invazia de sticlă  nu prea are legătură  cu Evul Mediu .Un asemenea ambalaj din sticlă  uriaș și costisitor s-ar potrivi poate pentru niște obiecte de o valoare inestimabilă  de mii de ori mai scumpe decât  ambalajul ori  în cazul acesta de fapt ambalajul mănâncă  aproape toți banii,ruinele rămân așa cum sunt si acum. Practic,Curtea Domnească  nu câștigă  nimic, în prim plan ajunge o clădire ciudată din sticlă  ca reprezentând o curte domnească  din Evul Mediu.  Bifăm doar că   ”am rezolvat ” Curtea Domnească și  am cheltuit 17 milioane de euro însă cu  un  folos foarte scăzut  ,cu un impact aproape inexistent pentru oraș. Suceava nu poate deveni un pol de atracție precum Oradea sau Sibiul cu asemenea planuri moarte din start.

Este ,credem,necesar un proiect mult mai îndrăzneț,mai curajos cu anvergură și impact european, integrat unui plan mai larg care să cuprindă tot centrul municipiului Suceava ,un  fel de ”Schimbare la față a Sucevei ”cum spuneam acum doi  ani când  am lansat prima  dată acest plan susținut de  un grup important de personalități ale  Sucevei.

Suceava are de vreo 60 de ani o piață centrală ”22 decembrie” complet depășită pentru anul 2019. A fost gândită pe la sfârșitul anilor  ’50 și arată cam la fel ca în 1960 ,adică o emblemă de centru de oraș comunist numai că mai uzat,obosit,demodat ,jenant.Pentru ca un oraș să devină atrăgător în primul rând pentru  locuitorii săi care  să  nu  plece și apoi și  pentru  alții care să vină este necesar urgent  nu cosmetizarea ci schimbarea radicală a centrului orașului prin refacerea și renovarea completă a  fațadelor și a spațiului ambiental din piață precum și a străzii pietonale complete de la Curtea Domnescă , biserica Sf.Dumitru și CEC până la magazinul universal Bucovina.

Stilul gotic moldovenesc de la mănăstirile noastre poate fi adaptat și combinat pe alocuri cu  neogoticul austriac (încă prezent la importante clădiri din oraș) într-o formă nouă ca pentru clădiri civile.

Blocurile din piața 22 decembrie construite acum 60 de ani aveau un scop strict utilitar , fără valoare arhitecturală, de aceea ar putea fi folosite ca niște schelete de construcție pe care să se implementeze noile fațade în spiritul tradițiilor arhitecturale locale.

  În strada pietonală porțiunea dintre fostul hotel Suceava pe stânga și magazinul UPC pe dreapta precum și clădirea CEC în capătul străzii se poate desfășura un proiect foarte interesant, inedit și spectaculos,mai exact se poate reface o stradă din Suceava veche din secolul XIX și început de secol XX, refăcând fațadele unor astfel de clădiri pe locul unde sunt acum un fel de jardiniere mai mari cam de vreo 2,5 metri pe 10(20-30) metri fiecare și unde momentan cresc tufișuri ,arbuști. Construcțiile ridicate exact pe locul jardinierelor cu tufișuri ar putea fi un fel de replici cu fațade pe toate părțile care să redea fațadele unor clădiri ce au fost pe această stradă dar au fost demolate de regimul comunist.Ele ar putea fi considerate ca un fel de muzeu în aer liber care să refacă acea perioadă nu doar ca și construcții ci și atmosferă din acel timp.La balcoanele din fier forjat și multe  flori se pot afla  personaje imbrăcate  tipic orașului  din secolul XIX și   început de secol XX. Printre aceste clădiri vor circula trăsuri cu cai în care pot urca turiștii.La parterul acestor clădiri s-ar putea deschide  mici chioșcuri iar  vânzători ambulanți ar putea  să vândă diferite lucruri specifice perioadei.Pe stradă pot da mici spectacole cântăreți și  actori îmbrăcați în costumele acelor timpuri.Clădirile vor fi vopsite viu ,colorat,decorate atractiv având și rol de muzeu în aer liber dar și turistic și de divertisment.

Curtea Domnească ar trebui refăcută complet  sau măcar în cea mai mare parte pornindu-se de la ruinele prezente şi toate informaţiile care există şi care pot fi folosite.

 U.E. ( de unde se presupune că se pot primi bani ) permite ca la refacerea unor obiective istorice să se intervină acolo unde nu sunt informaţii exacte cu o refacere aproximativă, dar în aceeaşi manieră, să se facă modificări sau completări pentru ca obiectivul să devină funcţional şi atractiv din punct de vedere turistic şi comercial.  De exemplu turnul Londrei  a fost refăcut complet aproape de la zero, construcția actuală prezentată tuturor turiștilor ca fiind turnul Londrei este de fapt una nouă. Se mai păstrează în curtea interioară doar câteva mici  ruine din vechiul Turn al Londrei.

Prin noul Turn al Londrei trec anual milioane de turiști care nu își pun prea multe probleme dacă zidurile și construcția în general este autentică sau este de fapt o copie aproximativă a celei vechi,zecile de milioane de lire plătite anual de turiști curg însă  în fondurile primăriei.

Și planul nostru referitor la Curtea Domnească din Suceava poate fi unul  profitabil în timp,poate deveni un brand al orașului ,performant turistic și comercial, un punct de atracție important pentru oraș si zonă.Planul  nostru a fost apreciat la superlativ de o mare firmă  românească  specializată  în restaurări care printre altele a renovat și centrul Botoșaniului cu câțiva ani în urmă  și care în acest moment restaurează  Castelul Huniazilor din Hunedoara.

Curtea Domnească poate să aibă ziduri exterioare pe contur ,la maxim 3 metri înălțime și creneluri.

Ne putem inspira din modul cum au fost restaurate sau refăcute Curtea Domnească din Târgoviște, cetatea Alba Iulia, dar mai ales de la orașul medieval Dubrovnik (Croația) unde o plimbare pe străzile renovate sau refacute dă impresia că te-ai întors în timp. Și acesta a fost refăcut în mare parte și poate fi luat ca model pentru modul de organizare al străduțelor,construcțiilor și al aspectului general atrăgator.În orașul cetate Alba Iulia  există și un hotel medieval,restaurant și câteva terase. Aici se fac parade cu călăreți ,schimbarea gărzii ,scene cu lupte,etc, la care asistă sute sau uneori chiar mii de turiști.

Curtea Domnească de la Suceava ar trebui să devină punctul principal de atracție al centrului pentru toți turiștii.Toate clădirile interioare ar trebui să fie din piatră cu inserții de lemn la grinzi, acoperișuri,balcoane ,etc.

Se pot amenaja o sala tronului ,una de festivități,locuința domnitorului și a familiei sale ,clădiri pentru curteni,o clădire unde se afla ”ambasada” Veneției (în timpul lui Ștefan cel Mare-Prima reprezentanță diplomatică permanentă a unei mari puteri europene în Țările  Române), un han medieval care poate fi folosit și pentru turiștii de azi cu ”dare de mână” ,o mică piață centrală cu o fântână arteziană ,alei cu diverși arbori și flori.

În balcoanele anumitor clădiri mai importante pot fi puse manechine adecvat îmbrăcate (asemeni personajelor istorice) care par că se uită spre străduțele pe unde trec turiștii.

Asemenea scene dar cu specific local  am întâlnit în Madrid vizavi de muzeul  Prado,numeroșii turiști străini fiind foarte încântați.În sala de festivități se desfășoară ceremonialul (cu actori costumați)deschiderii Adunării Țării apoi derularea problemelor curente de la Curte sau hotărâri despre pace și război, primiri, delegații,solii .  

Pe marginea sălii de festivități se poate amenaja un  balcon lung  pe 3 laturi unde pot sta turiștii  într-un fel de mic amfiteatru de la 2 metri și jumătate în sus pentru a nu deranja spectacolul.În amfiteatrul sălii ar trebui să intre între două  și trei sute de turiști odată. Turiștii pot asista la ceremonialul de la curte,la piese istorice românești(cu traducere pe un ecran în engleză pentru turiștii străini).De asemenea se poate desfășura ,mai ales în weekend și un bal medieval unde ar putea să apară și invitați străini din afara Moldovei .În spectacolele atât din Curtea Domnească cât și de pe strada pietonală s-ar putea  implica și colectivul de profesori și elevi de la Colegiul de Artă aflat în imediata apropiere precum și colectivul teatrului municipal ”Matei Visniec” din Suceava. Curtea Domnească poate deveni locația principală pentru festivalul medieval.

 Personajele istorice (actori costumați) care execută protocolul de la Curte  sau  joacă în piesele istorice pot face o paradă zilnică după amiază (în perioada sezonului turistic) pe strada pietonală unde se pot vinde și bilete pentru spectacolele de la Curte  din seara respectivă sau din alte zile.

 Pe strada pietonală pot fi încurajați să vină diverși  artiști ambulanți ,cântăreți de muzică clasică, jazz și folk,grupuri de pantomimă,mic circ,copii talentați care vor să se afirme.În interiorul Curții Domnești  vor  performa grupuri de  menestrei  cu  muzică  medievală.                                                                                                                                       

Propunerile noastre referitoare la Curtea Domnească vor fi trecute prin filtrul unei firme specializate în restaurări de monumente istorice .Propunem ca aceasta să  fie SC.ARHING. SRL care în prezent se ocupă de restaurarea castelului Huniazilor, unul din cele mai reprezentative castele medievale din Europa. Firma SC.ARHING.SRL  a apreciat proiectul nostru ca fiind foarte atractiv şi cu un impact turistic foarte mare unul posibil de pus in practică, în cea mai mare parte sub rezerva verificării la faţa  locului  a  situaţiei  existente  şi a punerii   în  acord  cu  normele Comisiei Naţionale a Monumentelor  și a normelor europene în cazul folosirii banilor europeni.

 Punerea în practică a acestui plan ar fi o șansă enormă pentru Suceava iar semnatarul acestor rânduri nu are niciun interes nici material,nici politic ,nici comercial, de nicio natură,dimpotrivă poate deranja orgolii profesionale sau politice. E timpul să lăsăm deoparte criticile de dragul criticilor și să venim fiecare cu o contribuție pozitivă căci orașul aparține tuturor ,nu doar unuia sau  unora  ”mai egali” decât noi.Meritul va aparține tuturor celor care se vor implica fără să aștepte ceva în schimb.

                                                                                                 Vasile Constantin Boghian”


Intră acum și în grupul de