Mandat european de arestare pentru un frătăuțean, după o serie de furturi de anvergură în Germania


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat Curţii de Apel Suceava propunerea de luare a măsurii arestării lui P. Radu Gheorghe, din satul Frătăuţii Noi, dispusă în baza mandatului european de arestare emis la data de 16 martie 2009 de către Procuratura Landau in der Pfalz – Germania pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Suceava, Rodica Neagu-Dumitrescu, frătăuțeanul, împreună cu alţi cetăţeni s-au asociat în vederea săvârşirii de furturi pentru a-şi asigura din vânzarea lucrurilor sustrase o sursă permanentă de venit. ”În executarea acestui plan infracţional aceştia au sustras, în perioada 6.11.2000 – 30.11.2000, două autoturisme în valoare de 13.000 de mărci germane, precum și trei camioane în valoare de 75.000 de mărci germane. În plus aceştia au spart patru autoturisme şi au sustras din acestea radiouri și CD playere în valoare totală de 3.850 de mărci germane. De asemenea, acest grup infracţional a intrat prin efracţie în sediile unor firme de anvelope, de unde au sustras anvelope în valoare de 64.800 de mărci germane”, precizează Rodica Neagu-Dumitrescu cu mențiunea că , potrivit prevederilor legale în vigoare, Curtea de Apel Suceava a admis cererea de executare a mandatului european de arestare emis de Procuratura Landau in der Pfalz – Germania, la data de 16.03.2009, împotriva persoanei solicitate Pâslar Radu Gheorghe.

În baza legii privind cooperarea judiciară în materie penală, completul de judecată a amânat predarea persoanei solicitate până la soluţionarea definitivă a cauzelor penale ce fac obiectul dosarelor nr. 2434/86/2007 al Tribunalului Suceava, care în prezent are termen în apel pe rolul Curţii de Apel Suceava, în care acesta are calitatea de inculpat apelant, şi dosarul nr. 81/D/P/2006 al DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Instanţa a luat împotriva frătăuțeanului măsura obligării de a nu părăsi localitatea până la rămânerea definitivă a cauzelor mai sus menţionate. ”Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea persoana solicitată va respecta următoarele obligaţii:să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să se prezinte la Poliţia comunei Frătăuţii Noi, judeţul Suceava organ de poliţie pe care instanţa îl desemnează cu supravegherea persoanei solicitate, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurilor ce i se impun, se va lua de îndată măsura arestării preventive”, menționează putătorul de cuvânt al Curții de Apel Suceava.

Potrivit legii privind cooperarea judiciară în materie penală, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea lui P. Radu Gheorghe, împotriva căruia s-a emis la data de 16.03.2009 mandatul european de arestare de către autorităţile germane, în vederea predării, pe o durată de 30 de zile, începând cu data soluţionării definitive a cauzelor anterior menţionate şi emiterea mandatului de arestare.
Bărbatul are posibilitatea de a formula o cerere de recurs în termen de 5 zile de la pronunţarea hotărârii de Curtea de Apel Suceava.


Intră acum și în grupul de