Autorităţile sanitare veterinare sucevene fac recomandări populaţiei privind modul de achiziţie, păstrare sau preparare a alimentelor în perioadele cu temperaturi ridicate

Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, medicul veterinar Dănuţ Corneanu, a transmis, luni, într-un comunicat de presă, mai multe recomandări pentru populaţie privind modul de achiziţie, preparare şi păstrare a alimentelor în perioadele cu temperaturi ridicate.

El a spus că în perioadele cu temperaturi ridicate este necesar să se acorde atenţie modului în care se păstrează sau prepară alimentele, dar şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, se recomandă achiziţionarea produselor alimentare doar din

locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă, iar după cumpărarea lor, produsele să fie păstrate în frigider, respectiv la o temperatură de refrigerare de 0-4 grade Celsius în cazul cărnii refrigerate, laptelui, produselor lactate, ouălor, în timp ce în cazul cărnii congelate la o temperatură de cel puţin -12 grade Celsius.

Totodată, alimentele care urmează să fie păstrate în frigider trebuie ambalate separat şi să fie menţinute la rece în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj, iar alimentele gătite să fie păstrate în recipiente acoperite.

Alte recomandări se referă la îndepărtarea alimentelor alterate, întrucât sunt o sursă de contaminare pentru alte alimente, produsele care au fost decongelate să nu mai fie recongelate, iar fructele şi legumele să fie bine spălate înainte de a fi depozitate în frigider şi înainte de consum.

Directorul executiv al DSVSA Suceava a precizat că inspectorii instituţiei verifică periodic unităţile de alimentaţie publică şi cele care comercializează produse de origine animală urmărindu-se dacă  sunt respectate condiţiile igienico-sanitare  şi modul în care sunt expuse spre comercializare produsele de origine animală, respectiv dacă sunt asigurate temperaturi adecvate în spaţiile frigorifice.

Inspectorii sanitari veterinari verifică şi dacă sunt respectate condiţiile de manipulare, depozitare şi  de transport în cazul produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte), dacă sunt asigurate temperaturile adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului.

În cazul cărnii şi a produselor din carne se va dispune interzicerea comercializării şi punerii  lor în consum dacă nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Medicul veterinar sucevean a spus că neregulile din domeniul siguranţei alimentelor depistate de consumatori pot fi sesizate apelând gratuit, din orice reţea de telefonie, la numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787 sau la numărul de telefon al DSVSA -0230/522.848, precum și  la numerele de telefon afișate la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din județul Suceava.

(L.B)

loading...