Ion Lungu spune că cea mai mare nerealizare din ultimul an este problema asfaltărilor: Nici anul trecut și nici anul acesta lucrurile nu merg cum trebuie din cauza lipsei forței de muncă


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, la bilanțul ultimului an, că una din marile nerealizări este problema asfaltărilor apreciind că aceasta este generată de lipsa forței de muncă.

El a spus că nici anul trecut și nici anul acesta lucrurile nu merg cum trebuie.

„Ar trebui să avem zece formații în teren, dar avem vreo patru-cinci. Firma Autotehnorom față de care am tot respectul s-a întins, lucrează pe la ruta ocolitoare, pe DN 18 și nu are nicio formație în Suceava. A licitat și nu are nicio formație. Și celelalte firme au oameni puțini”, a spus primarul.

El a arătat că această mare problemă a prezentat-o și la întâlnirea cu primul ministru.

„Acum e doar începutul. Multe licitații nu se fac pentru că nu se depun oferte și chiar la proiecte cu fonduri europene”, a spus Ion Lungu.

El a spus că în ultimul an au fost demarate lucrările la Ruta Alternativă Suceava – Botoșani, este în curs de  construire un nou pod peste râul Suceava – Podul Unirii și de extindere a gazului metan în cartierul Burdujeni-sat, dar că au început lucrările pentru  reabilitarea sediului primăriei și este în curs de finalizare proiectul de încălzire Bazar.

Totodată, au fost finalizate lucrările de modernizare a Pieței Burdujeni, s-a finalizat lucrarea de investiții privind încălzirea Pieței Centrale, tronsonul destinat producătorilor autohtoni, și s-a aprobat în Consiliul Local proiectul de reabilitare a unui număr de 4295 apartamente – 102 blocuri la care participă 23 de asociații.

Mai mult, se lucrează la  proiectul de modernizare Stadion Ițcani – pe fonduri europene, au fost licitate lucrările pentru  Centrul Multifuncțional Ițcani care va fi ca sediu primărie în cartierul Ițcani.

Totodată, a fost depus un proiect pentru stații de încărcare mașini electrice la Agenția Fondurilor de Mediu, a avut loc licitația pentru  modernizare Ștrand, a fost constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Asociația Moldova se Dezvoltă”, s-au extins rețelele de iluminat public pe 10 străzi în zona Aleea Dumbrăvii, municipiul a devenit partener al proiectului Parcului Industial Bucovina cu suma de  335 820 lei, reprezentând un procent de 15 % din investiție.

O altă realizare este în domeniul salubrității și că în perioada 15 februarie – 30 martie 2019 s-au distribuit către aproximativ 5700 de  locuințe individuale, câte 2 europubele de 120 L fiecare, de culoare galbenă pentru fracția uscată și de culoare neagră pentru fracția umedă. În acest sens s-au stabilit  zile diferite de ridicare a deșeurilor pe cele 2 categorii, iar pentru locuințe în sistem condominium s-au montat 27 de platforme semi-îngropate, cu o capacitate de 9 m cubi de colectare a deșeurilor municipale, compuse din 3 containere a câte 3 m cubi fiecare din care 2 containere de 3 m cubi pentru fracția umedă (deșeuri menajere) și un container de 3 m cubi pentru fracția uscată (deșeuri reciclabile). Până pe data de 15 iulie se vor monta încă 23 de platforme semi-îngropate, precizând că numărul total de platforme îngropate este de 50 pentru anul 2019 și alte 50 pentru anul 2020;

Începând cu luna august  se vor monta și platformele îngropate, cu o capacitate de 11 m cubi, fiecare platforma fiind formată din 3 containere: 1 container de 5 m cubi pentru fractia umedă (deșeuri menajere) și 2 containere de câte 3 m cubi fiecare pentru fracția uscată (deșeuri reciclabile) având ca termen de finalizare luna noiembrie 2019 pentru 50 de bucăți, iar alte 50 pentru anul 2020;

Primarul a mai spus că s-au demarat lucrările la sera floricolă , s-a depus la CNI proiectul de realizare a unui Stadion  corespunzător dimensiunilor UEFA, s-a finalizat construcția și s-au repartizat 80 de apartamente ANL, a fost reabilitată Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, inclusiv amenajările din jurul statuii, s-au finalizat lucrările de modernizare a Parcului Vladimir Florea de la Policlinica Areni, a fost reabilitat digul pe râul Moldova de la Berchișești, s-au efectuat lucrări de racordare cu energie electrică a cartierului Europa, iar la inițiativa municipalității a fost aprobată Legea și normele metodologice pentru transferul unor suprafețe de pădure – parc din zona Șipote și Pădurea Zamca urmând ca în curând să fie emisă Hotărârea de Consiliul Local, dar că  fost aprobată finanțarea Spitalului Județean Suceava cu 3.000.000 lei.

În ceea ce privește străzile au fost reabilitate străzile Eroilor, Dragoș Vodă, Viitorului, Luceafărului, Biruinței – Ițcani, Curtea Domnească, Ion Irimescu, Mircea Damaschin, s-au executat lucrări de reparații pod  peste râul Suceava către Burdujeni – Zona Bazar, se află în curs de licitație străzile de pământ Traian Țăranu, Micșunelelor, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Ștefan Luchian, Crângului s-a finalizat proiectul ”Loc de joacă pentru copii ” din strada  Amurgului, iar în cartierul Europa  s-a asfaltat strada Paris;

În domeniul transportului public s-au achiziționat 5 autobuze electrice, marca Karsan Jest Electric, pe fonduri europene, prin Programul „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, se  lucrează la noua Bază TPL, pentru transport electric, s-au achiziționat clădirile de la TASA- Suceava pentru TPL și s-a finalizat proiectul de canalizare cabluri pentru alimentarea cu energie electrică a stațiilor de încărcare.

În ceea ce privește infrastructura de educație în data de 31 august 2018 a fost încheiat contractul de furnizare ”Înlocuire aparate de iluminat clasice cu aparate de iluminat tip LED în unitățile de învățământ din municipiul Suceava” (9221 aparate de iluminat). – Lucrare suplimentară aprobată de partenerii elvețieni din economii ale proiectului ”Management modern și eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, sunt în curs de finalizare lucrările de mansardare la  Școala Generală nr. 10 – suplimentarea cu 8 noi săli de clasă, cu o capacitate de aproximativ 250 de copii, au demarat lucrările  pentru construirea unui corp nou de clădire, laboratoare, la Colegiul Național ”Petru Rareș”, se lucrează la construirea unei săli de gimnastică la Colegiul Național “Spiru Haret”, a fost aprobată construirea unei noi grădinițe în cartierul Ițcani, a fost preluată în lista de investiții a  grădiniței  Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, s-a realizat licitația pentru Grădinița Burdujeni-Sat și a fost inaugurat internatul de la Seminarul Teologic Ortodox Suceava.

Un punct important îl reprezintă proiect de învățământ dual și înființarea cu sprijinul municipalității a 7 clase de învățământ dual.

În ultimul an a fost sărbătorită Ziua Bucovinei când au avut loc diverse activități, manifestări dedicate Unirii Bucovinei cu România, au fost finanțate o serie de activități culturale, cum ar fi: Zilele Teatrului Matei Vișniec, Zilele orașului Suceava, Festivalul Internațional de Artă Medievală, Concursul Lira de aur, Paște în Bucovina, Revelion în aer liber, a fost reabilitat Monumentul Eroilor din Burdujeni-Sat, a fost inclusă în Programul Institutului Național al patrimoniului, reabilitarea Curții Domnești, au demarat lucrările de pictură de la Catedrala Nașterea Domnului din Suceava.

Pentru al doilea an consecutiv Municipiul Suceava a obținut titlu de EXCELENȚĂ ÎN ADMINISTRAȚIE la nivel național: Excelență în iluminat public și eficiență energetică, a spus primarul.

El a mai arătat că în decursul ultimului an au fost sărbătorite 111 cupluri de aur care au împlinit 50 de ani de la căsătorie.(T.B.)


Intră acum și în grupul de