Protest spontan al grefierilor de la Curtea de Apel Suceava


Intră acum și în grupul de

Un protest spontan al grefierilor a avut loc joi, în jurul orei 10, în faţa Palatului de Justiţie din Suceava. La manifestare au participat aproximativ 100 de grefieri, iar protestul a durat o jumătate de oră, fără a fi afectată activitatea instanţelor, întrucât la acţiune au participat doar cei care nu aveau lucrări urgente, asigurându-se inclusiv partea de relaţii cu publicul la arhivă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu Dumitrescu, personalul auxiliar din cadrul instanţelor sucevene a declanşat un protest spontan,”la data de 9.04.2009, începând cu ora 10:00, urmare a nerespectării de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a unor dispoziţii legale cu privire la drepturile salariale, a hotărârilor judecătoreşti şi a unei Ordonanţe privind eşalonarea acestor drepturi pentru o perioadă de 18 luni”.
Rodica Neagu Dumitrescu precizează că „pe data de 10 martie trebuia să se facă plata unei tranşe din drepturile recunoscute prin lege şi hotărâri judecătoreşti şi care erau date prin lege, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.

„Mai mult, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a iniţiat un proiect de ordonanţă de salarizare în sistemul justiţiei, iar în proiect se prevede că magistraţii beneficiază de toate drepturile recunoscute de lege, mai puţin personalul auxiliar de specialitate şi conex, căruia i se menţine actuala salarizare, în ciuda tuturor hotărârilor şi fără consultarea sindicatelor. Solicitările personalului auxiliar nu se referă la o majorare salarială, ci efectiv la plata drepturilor băneşti care au fost date prin legi şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Considerăm că protestul nostru este pe deplin justificat şi pe viitor vom proceda în funcţie de modul în care se va da curs revendicărilor noastre”, spune Rodica Neagu Dumitrescu.


Intră acum și în grupul de