A fost înfiinţată Compania Teatrală „Bucovina”


Intră acum și în grupul de

În ideea reînvierii mişcării teatrale la Suceava, un grup de iniţiativă a pus bazele Companiei Teatrale “Bucovina”. Printre iniţiatorii acestui proiect, prin care se doreşte formarea şi atragerea unui public adecvat şi consecvent pentru teatru, sunt deputat Sanda-Maria Ardeleanu, consilierul judeţean Cristinel Macovei, Brânduşa Dăscălescu, director general al filialei Asociaţiei Difuzorilor şi Editorilor – patronat al cărţii, Suceava, baritonul Andras Chiriliuc, preşedinte al Asociaţiei “Joseph Schmidt”.

„Visul nostru va prinde forma unui spectacol premieră care va deschide o stagiune pe care o dorim cât mai bogată. Compania Teatrală Bucovina va face parte din Centrul Cultural Bucovina. Grupul de iniţiativă reuneşte persoane care s-au ocupat de teatru, absolvenţi de teatru, persoane cu competenţe în domeniu, care şi-au unit eforturile pentru a realiza o mişcare teatrală. Iniţiativa noastră nu vine pe un teren gol, ea este în continuarea unor tradiţii, nu trebuie să uităm că a funcţionat Teatrul popular “Matei Milo”, iar după ’90 s-a încercat înfiinţarea unei trupe de teatru.

Toate aceste încercări constituie un background puternic pentru noi. De aceea am constituit un consiliu de iniţiativă pentru reînvierea mişcării teatrale. Este un proiect pe care-l dorim viabil, iar experienţa anterioară ne face să fim însă circumspecţi, nu ne vom apuca de treabă dacă nu va fi ceva de durată”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Sanda Maria Ardeleanu.

Iniţiatorii companiei sunt optimişti şi spun că la Suceava există public pentru teatru şi că proiectul lor va fi viabil. „Succesul unui spectacol se datorează şi marketingului realizat. Noi suntem în plin mileniu III, când lucrurile s-au schimbat complet. Vom avea o echipă de PR (n. r. – public relations) şi marketing, care se va ocupa pentru a atrage publicul şi a avea o acţiune de succes”, a precizat Andras Chiriliuc. Acesta a mai spus că vor fi cooptaţi regizori, scenografi şi actori profesionişti.

Compania a fost înfiinţată, detaliile organizatorice şi tehnice – finanţare, scenă, actori – urmând a fi stabilite. “S-a început lucrul la organigramă şi regulament, la o broşură cu istoria mişcării teatrale din anii ‘70 până în prezent. Sunt sigur că vom avea şi sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, iar prin Brânduşa Dăscălescu, preşedintele fundaţiei de proiecte europene, cred că avem mai multe atuuri să privim cu speranţă de această dată înfiinţarea unui teatru la Suceava”, a spus Cristinel Macovei.


Intră acum și în grupul de