Clasare în „Dosarul APIA” pentru medicul veterinar Neculai Toma din Hordodnic de Sus după cinci ani de la deschiderea anchetei DNA


Intră acum și în grupul de

DNA Suceava a dispus clasarea cauzei în care medicului veterinar Neculai Toma din Horodnic de Sus a fost cercetat penal din iunie 2014 de DNA fiind acuzat că ar fi înființat exploatații fictive de creștere a animalelor pe numele unor fermieri, fiind și reținut 24 de ore, după care a fost plasat sub control judiciar.

Totodată, DNA Suceava a dispus clasarea cauzei și față de Lucian Ciobanu, acuzat de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, dar și a suspecților Laurențiu Ionuț Leon Postolache și Ioan Corduneanu.

Neculai Toma, medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitar Veterinare Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic a fost suspectat în acest caz de  înşelăciune, în formă continuată, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiuni de înşelăciune, în formă continuată, şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, dar și luare de mită și inițierea și constituirea unui grup infracțional organizat.

DNA Suceava susținea la vremea aceea că „pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari , cum ar fi inculpatul Toma Neculai, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic”.

DNA susținea atunci că pentru completarea dosarelor de subvenţie cu paşapoartele animalelor, Toma Neculai a solicitat copii xerox de la DSVSA Suceava pentru 1.000 de astfel de documente.

DNA Suceava anunța în iunie 2014 că la nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobarea a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.

„Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010 – 2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat, într-un număr total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi I.F. cu acest domeniu), precum şi în cazul unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de 1.761.371,41 lei, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii în valoare de 2.374.857,80 lei, pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava)”, preciza atunci DNA Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de