Magistrala de gaz Pojorâta-Vatra Dornei a obținut autorizația de construire. Flutur: Transgaz poate începe lucrările. E o zi mare pentru zona Dornelor


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, că ministrul Energiei a emis autorizația de construire pentru magistrala de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei.

El a spus că autorizația a fost semnată vineri, 2 august, fiind valabilă 36 de luni, iar valoarea investiției este de 19 milioane de lei.

„Ieri la Consiliul Județean Suceava ne-am întâlnit, specialiști ai CJ Suceava, reprezentanți ai Transgaz și ai altor instituții avizatoare și s-a finalizat documentația în vederea emiterii autorizației de construire”, a spus președintele Flutur.

El a menționat că se poate începe oricând lucrarea pentru că Transgaz are fondurile necesare pentru această investiție.

„Este o zi mare pentru zona Dornelor”, a declarat Gheorghe Flutur.

Hotârarea de Guvern prin care conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei, a fost declarată proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale a fost adoptată în 3 iulie.

Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord – vest a țării cu sistemul de transport gaze naturale din partea de nord – est, definindu-se astfel ca un proiect de importanță națională.

Prin realizarea acestui proiect se abordează și o serie de nevoi sociale, într-un areal geografic semnificativ – partea nord-est a țării, inclusiv educație (grădinițe, creșe, unități de învățământ, campusuri universitare ce nu sunt racordate la gaz), sănătate (viitoarele spitale regionale,spitalele județene, municipale și orășenești, căminele de bătrâni și centrele sociale), protecție socială și locuri de muncă, arată Ministerul Economiei în expunerea de motive.

Această conductă de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei este o parte dintr-un obiectiv amplu de construire a unei conducte de gaze naturale din regiune, proiect care a fost preluat, în anul 2010, de către Transgaz, context în care tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei în lungime de 35,67 km a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare și cu situația obiectivelor existente în teren.

Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcțiune tronsonul de conducta de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta în lungime de 9,28 km. De atunci și până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic care include și detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta – Vatra Dornei.

Municipiul Vatra Dornei are o populație de aproximativ 16.850 de locuitori, fiind al cincilea centru urban ca mărime al județului Suceava, funcționează cu o centrală pe rumeguș, existând reale probleme în furnizarea energiei termice către populație și agenții economici, situație care se regăsește în toată zona de munte a județului Suceava.


Intră acum și în grupul de