Cod galben de căldură în jumătatea estică a județului Suceava. În următoarele zile însă temperaturile vor scădea, iar în unele zone vor fi ploi cu descărcări electrice și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare de cod galben de caniculă pentru partea de est a județul Suceava.

Avertizarea este valabilă pe parcursul zilei de astăzi, 13 august.

Potrivit sursei citate, canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice.

Cu toate acestea, potrivit ANM, după valul de căldură vreamea se va răci.

Astfel, meteorologii anunță că începând cu dimineața zilei de 14 august și până dimineața zilei de 16 august timpul va fi caracterizat prin manifestări de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.

Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Pe parcursul zilei de miercuri (14 august) însă, disconfortul termic și canicula vor persista în sudul, estul și centrul teritoriului.