Romsilva acuză Greenpeace România de dezinformare și cheamă organizațiile de mediu din nou la dialog


Intră acum și în grupul de

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a emis miercuri un comunicat de presă prin care „solicită Greenpeace România să stopeze campania de manipulare și dezinformare a publicului”.

Comunicatul vine ca reacție la confruntarea Greenpeace – Romsilva la Vama, pe 6 august.

Sursa citată afirmă că ulterior întâlnirii de la sediul de ocol Vama, aspectele semnalate în luna iunie de Greenpeace România privind tăierile de regenerare din parcela 53A au fost „clarificate și „toți participanții la vizita din teren au înțeles că Ocolul Silvic Vama a respectat prevederile amenajamentului silvic„.

Referitor la sesizările reprezentanților organizației Greenpeace România privind alte parcele administrate de Direcția Silvică Suceava, expuse în premieră într-un raport prezentat participanților la întâlnirea menționată, Romsilva susține că „informațiile au fost preluate de Garda Forestieră Suceava în vederea verificării aspectelor semnalate în teren, coroborat cu amenajamentele silvice„.

Sursa citată mai menționează că „la această dată reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava fac verificări în teren și se întocmesc expertize specifice (topografice și de silvicultură) de către experți independenți, iar la finalizarea acestora, conform angajamentului asumat, Romsilva va prezenta public aceste concluzii„.

Romsilva: Greenpeace prezintă acțiunea noastră comună din județul Suceava în mod trunchiat și tendențios

Romsilva arată că a manifestat o atitudine de „deschidere și dialog pentru înțelegerea specificului lucrărilor silvice în pădurile cultivate, în conformitate cu amenajamentele silvice și de colaborare constructivă a administrației silvice cu organizațiile de mediu care acționează voluntar, în scopul informării corecte a publicului interesat de mediu”, însă potrivit lor „reprezentanții organizației Greenpeace România (…) aleg să prezinte acțiunea noastră comună din județul Suceava în mod trunchiat și tendențios, prin expuneri de materiale video și comunicări publice incomplete„.

Romsilva solicită public reprezentanților Greenpeace România să oprească această campanie de manipulare și dezinformare a opiniei publice, derulată atât pe rețelele de socializare, cât și prin intermediul unor posturi de televiziune, cu scopul probabil de a discredita entitatea și de a pune la îndoială integritatea breslei silvicultorilor„, mai menționează comunicatul Romsilva.

De asemenea, Romsilva își exprimă regretul că „anumite posturi de televiziune au preluat imaginile promovate de organizația de mediu fără a fi solicitat, în prealabil, punctul de vedere al Romsilva pentru o prezentare echilibrată , echidistantă și obiectivă a acestor aspecte„.

Din nou la dialog

Prin urmare, Romsilva invită încă o dată reprezentanții Greenpeace România precum și pe celelalte organizații de mediu voluntare din România la dialog.

Sursa precizează că „Romsilva va invita, în perioada imediat următoare, organizațiile de mediu pentru prezentarea abordării Romsilva în gospodărirea pădurilor proprietate publică a statului, prin aplicarea unui management sustenabil, în concordanță cu legislația silvică din România și confirmat de menținerea certificării managementului forestier pentru pădurile proprietate publică a statului administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva la standarde internaționale ale FSC„.

Confruntarea de la Vama

Amintim că pe 6 august, Greenpeace România și Romsilva s-au confruntat în cadrul unei dezbateri organizate la colul silvic Vama, iar mai apoi în teren.

Ocolul Silvic Vama – discuție /confruntare Greenpeace – Romsilva

Gepostet von NewsBucovina.ro am Montag, 5. August 2019

Confruntarea a început dimineața la sediul Ocolului Silvic Vama unde reprezentanții Greenpeace au prezentat mai multe cazuri de tăieri ilegale de pădure, într-unul dintre ele fiind vorba de tăiere la ras a unei păduri pe o suprafață de 5,5 hectare deși în documente se aprobase suprafața de 2,5 hectare.

Șeful OS Vama, Gelu Puiu, a contestat această informație, arătând că are toate documentele organelor de control care arată că s-au respectat prevederile din amenajament. NewsBucovina a relatat detaliat despre acest eveniment aici.

Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, a mers apoi cu reprezentanții Greenpeace în teren, în pădure, pentru a se convinge că sesizarea făcută de organizația de mediu a fost fără obiect, așa cum a susținut Ocolul Silvic Vama, iar reprezentanții Greenpeace au arătat că ceea ce vizitează directorul general nu are legătură cu sesizarea lor, pentru că situația pe care ei o consideră ilegală este la circa 10 kilometri distanță.

Mihăilescu a spus că fotografia prezentată de Greenpeace în postarea de pe rețeaua de socializare face referire exact la locul pe care a decis să îl viziteze și a urcat acolo, fără însă să fie însoțit de reprezentanții Greenpeace.

Discuțiile în pădure au devenit contradictorii între participanți. Citiți aici detaliile acestui eveniment.

După consumarea evenimentului, în cadrul unei conferințe de presă la care nu au participat reprezentanții Greenpeace, Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a spus că și-a ținut promisiunea și că a fost la parcela despre care s-a spus că lucrurile sunt în neregulă și că s-a confirmat că a fost mai mult o eroare de date, pornită, poate de la o emoție a unor persoane care nu au cunoștințe suficiente despre modul în care se gospodărește pădurea.

confruntarea de la Vama- episodul final: conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 6. August 2019

Pe de altă parte, Greenpeace România a arătat într-un comunicat de presă că cele trei cazuri analizate de Greenpeace pe raza Ocolului Silvic Vama au fost respinse de șeful OS Vama Gelu Puiu ca ”simple erori”, autoritățile dorind să viziteze pe teren doar o suprafață de pădure cosmetizată în prealabil de către Romsilva, pe care au selectat-o dintr-o postare ilustrativă de pe pagina de Facebook a organizației de mediu, pretinzând apoi că semnalele trase de Greenpeace sunt nefondate.

La vizita în teren, Greenpeace a invitat și localnicii care au semnalat nereguli, unele sancționate anterior și de Garda Forestieră și Garda de Mediu, dar nicio autoritate nu a dorit să îi însoțească în suprafețele de pădure indicate de ei și analizate de experții Greenpeace România”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în cadrul vizitei în teren au fost agresați jurnaliștii portalului Recorder.


Intră acum și în grupul de