Dispută cu concluzie tristă în CJ Suceava privind realizarea de investiții importante în județ. Cușnir (PSD): Nu vom putea prezenta la finalul mandatului nicio realizare. Flutur: Nu e vina noastră că prețurile au sărit în aer în guvernarea PSD și nu mai vine lumea la licitații


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut, luni, o dispută în plenul Consiliului Județean Suceava cu consilierul județean PSD, Dan Ioan Cușnir, în ceea ce privește întârzierea executării lucrărilor de modernizare a drumului Suceava-Iași, finanțat prin POR 2014-2020.

Consilierii județeni au votat, în ședință extraordinară, noii indicatori tehnico-economici pentru realizarea acestui drum după ce, la licitația organizată, nu s-a prezentat niciun ofertant, nici la licitația organizată e CJ Iași și nici la cea organizată de CJ Suceava motiv pentru care ambele județe au propus creșterea valorii contractului pentru că de la inițierea proiectului și până acum a crescut atât costul manoperei, dar și cel al materialelor.

Consilierul județean Dan Ioan Cușnir l-a acuzat pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, că a întârziat acest proiect și i-a spus că nu s-a prezentat nimeni la licitație pentru că nu s-au actualizat valorile.

„Au trecut trei ani de când fostul președinte al CJ Suceava, pe atunci PSD-istul Cătălin Nechifor, a lăsat acest proiect la cheie. Deși fostul președinte al CJ Suceava era PSD, iar fostul președinte al CJ Iași era PNL, au găsit căi de comunicare astfel încât să ducă acest proiect la capăt. Vi l-au lăsat la cheie. Dumneavoastră, în loc să găsiți căile de comunicare eficiente cu președintele CJ Iași, v-ați plimbat cu lopata în spate la șoseaua de centură”, a spus Cușnir.

Gheorghe Flutur i-a cerut acestuia să discute despre proiect și nu politică și i-a transmis că ar fi cazul să spună dacă îi este dor de Pro România sau de Cătălin Nechifor.

Cușnir a răspuns că din punctul său de vedere licitația putea avea loc înaintea OUG 114/2018.

„Eu mă așteptam la dumneavoastră să găsiți soluții, nu explicații ale eșecurilor”, a spus Cușnir care consideră că proiectul a fost întârziat nejustificat.

Flutur a spus că înțelege discursul politic, dar că situația care este acum cu proiectele europene se întâmplă la nivel național și a subliniat că în ceea ce privește acest drum CJ Iași este lider de proiect și a adăugat că pe lângă faptul că procedurile de selecție au durat mult, CJ Iași a solicitat și un audit de trafic care a mai durat câteva luni, iar CJ Suceava nu avea cum să intervină în procedurile derulate de CJ Iași.

El a atras atenția că toate aspectele cu care se confruntă autoritățile locale au fost generate de legislație, de inflație sau de prețurile care au sărit în aer sub guvernarea PSD.

Președintele Flutur a spus că i-a atras atenția ministrului Dezvoltării căruia i-a spus că este un fenomen național că nu sunt ofertanți la licitații și că trebuie să fie găsite soluții.

„Nu eu am dat ordonanța 114/2018 pentru care nu au venit de trei ori la licitații nimeni nici pe PNDL. Nu arătați cu degetul către noi. Uitați-vă în grădina guvernului dumneavoastră”, a spus Flutur.

Și administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a explicat că legislația națională a fost cea care a generat aceste blocaje, arătând că în primul rând a existat o problemă legată de Apele Române privind realizarea investițiilor la poduri, situație care a fost reglementată abia la finalul anului 2017 după ce CJ Suceava a sesizat situația și care a fost soluționată apoi pentru toate proiectele din țară.

Ea a mai spus că s-au respectat toate procedurile pentru acest proiect, dar a subliniat că proiectantul nu a fost la dispoziția autorităților sucevene, fiind angajat de liderul de proiect, CJ Iași, iar CJ Suceava a făcut toate presiunile posibile pentru ca acest proiect să fie realizat mai repede.

Vasilciuc a mai arătat că s-a constatat, în urma licitațiilor organizate pentru mai multe investiții că nu sunt ofertanți și că pentru aceste proiecte primele licitații au fost realizate în baza studiilor realizate în perioada 2015-2017, dar că după apariția OG 214/2018 care a modificat salarizarea în domeniul construcțiilor a fost nevoie de o actualizare a indicatorilor tehnico-economici.

„Sunt probleme pe piața construcțiilor”, a spus Vasilciuc.

Flutur a adăugat că dacă în România inflația era rezonabilă nu se ajungea ca prețurile să sară atât de sus și că la unele materiale prețurile s-au dublat și că trebuie văzut cine este de vină pentru aceasta.

„Nu am avut un minut noi, CJ Suceava, întârziere să facem ceva și nu am făcut”, a spus Flutur care a arătat că ar fi preferat să folosească bani europeni în loc să asigure finanțare de la bugetul județean pentru modernizarea de drumuri.

„Problema este în altă parte. Și legislația care a venit. OUG 114 ne-a dat peste cap toate proiectele. Uitați-vă ce avem pe PNDL-uri în momentul acesta”, a spus Flutur.

Dan Ioan Cușnir a spus că explicațiile Irinei Vasilciuc au fost lămuritoare.

„Aceasta va fi blestemul acestei legislaturi. Mai avem un an și, la sfârșitul acestei legislaturi, nu vom putea prezenta nicio realizare, doar niște explicații și niște vinovați ai nerealizărilor acestui mandat”, a spus Cușnir.

El a mai spus că actuala conducere a CJ Suceava „a omorât” proiectul lui Cătălin Nechifor privind terminalul de la aeroport și i-au mai trebuit doi ani pentru asocierea pentru Parcul industrial.

„Pe vremea fostei administrații s-a construit Transrarău, s-a făcut transferul de la Silvic la Consiliul Județean pentru terenul pentru bellevue, iar dumneavoastră l-ați îngropat și pe ăsta”, a spus Cușnir care consideră că sunt prea multe întârzieri adunate pentru ca vinovații să fie în altă parte.

Flutur i-a răspuns lui Cușnir că în ceea ce privește terminalul de la Aeroport, Guvernul nu a clarificat după atâția ani dacă un Consiliu județean este eligibil pentru a face o asemenea investiție, în ceea ce privește Parcul Industrial el a amintit că s-a început cu clusterul de biotehnologie, dar că nici până acum Guvernul nu a emis ghidul pentru finanțarea acestor clustere, iar în aceea ce privește asocierea pentru parcul industrial încă nu se știe care sunt fondurile europene care pot fi folosite.

Mai mult, Flutur a spus că o mare problemă nerezolvată a Guvernului pentru proiectul de apă-canal de 290 de milioane de euro pentru 14 localități din județ.

„Am făcut tot ce trebuia, inclusiv cofinanțare. Nici la ora asta Suceava nu este luată în calcul”, a spus Flutur care a arătat că ar fi trebuit să discute probleme acestea cu premierul.

„La capitolul bani europeni lucrurile mergeau mult mai bine în primul meu mandat. Eu am lăsat proiecte la cheie, cum ar fi Ilișești-Stupca. Eu l-am lăsat și mai multe, fără încâlceli. Am lăsat multe proiecte la cheie”, a spus Flutur.

El a subliniat că România nu performează deloc la absorbție de fonduri europene.

„Dacă depindea de noi mai mult credeți că nu mergeam să deblochez? Facem drumuri în județ cu ce avem noi. Că asfaltăm la Volovăț, că asfaltăm la Straja și că dăm drumul la Stulpicani din ce putem noi. Nu făceam economie dacă foloseam bani europeni? OUG 114 a încurcat foarte mult”, a spus Flutur.

Administratorul public, Irina Vasilciuc, a explicat că în ceea ce privește punctul de bellevue din Masivul Rarău, de la Piatra Șoimului, nu au venit firme de proiectare care să realizeze acest proiect ce presupune ancorarea unui postament de sticlă în stâncă și că au fost organizate trei licitații.(T.B.)


Intră acum și în grupul de