Doar doi suceveni din diaspora au venit la întâlnirea organizată de Prefectura Suceava și Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru informarea diasporei


Intră acum și în grupul de

Doar doi suceveni din diaspora au venit, joi, la Palatul Administrativ din Suceava, la întâlnirea organizată de Ministerul Românilor de Pretutindeni și Prefectura Suceava pentru informarea diasporei.

La întânire a fost prezent subsecretarul de stat din MRP, Victor Ionescu, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, câțiva primari din județ, reprezentanți ai unor instituții descentralizate sau deconcentrate, dar reprezentarea Prefecturii, organizator al evenimentului, a fost la nivel de șef de cabinet.

Atât Gheorghe Flutur cât și Ion Lungu și-au exprimat surprinderea că numărul celor din diaspora la această întâlnire este mic, mai ales că, după cum a arătat președintele Gheorghe Flutur, Suceava este un județ cu foarte multe persoane plecate la muncă în străinătate.

Primarul Ion Lungu a arătat că „diaspora este familia lărgită” și că s-ar fi bucurat să fie mai mulți membri ai diasporei la aceast întâlnire.

El crede că astfel de întâlniri trebuie organizate în prima parte a lunii august pentru că după 15 august sucevenii din diaspora se întorc în țările unde lucrează.

Unul dintre cei doi suceveni din diaspora veniți la întâlnire a ajuns ca urmare a invitației făcute de primarul Ion Lungu, acesta precizând că și-a amânat cu o zi plecarea pentru a fi prezent la discuții.

Președintele Gheorghe Flutur a arătat că este normal ca reprezentanții administrației publice să-și facă timp să se întâlnească cu sucevenii din diaspora pentru a vedea cum pot fi sprijiniți mai ales că aceștia întâmpină numeroase situații, atât în țară cât și în țările în care locuiesc și că au nevoie de informații exacte pentru a-și rezolva problemele.

El a amintit că la manifestările organizate de Consiliul Județean Suceava în acest an în cadrul Lunii Diasporei, au venit suceveni din diaspora interesați de subiectele abordate, subliniind că CJ Suceava are o structură care se ocupă de relația cu diaspora și că este în contact permanent cu aceasta.

Subsecretarul de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni a vorbit asistenței despre proiectele pe care le promovează acest minister, inclusiv despre noile prevederi legale privind votul în străinătate.

Președintele Flutur și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că doar 20.000 de români s-au înscris pentru aceste alegeri în condițiile în care sunt peste patru milioane de români plecați la muncă în străinătate, iar termenul limită este 11 septembrie și crede că situația este generată de faptul că informația nu a ajuns la aceștia.

El consideră că vor trebui făcute campanii de informare în comune pentru ca familiile din țară ale celor plecați în străinătate să îi informeze pe aceștia despre drepturile pe care le au.


Intră acum și în grupul de