Aproape 1200 de elevi reveniţi din străinătate au solicitat echivalarea studiilor şi înscrierea în şcoli și licee din județul Suceava


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şcolar general adjunct al ISJSuceava, Alexandra Teodora Chirilă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în anul şcolar 2018-2019 au fost înregistrate la ISJ Suceava 888 de dosare ce vizau echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate şi înscrierea într-o unitate de învăţământ din judeţul Suceava.

Chirilă a spus că alte 274 de cereri ale copiilor reveniţi din străinătate au fost depuse din data de 1 septembrie 2019 și până în prezent. 

Ea a explicat că numărul copiilor reveniţi din străinătate pentru continuarea studiilor în unități de învățământ din județ s-a dublat faţă de anul şcolar precedent. 

Inspectorul şcolar general adjunct a arătat că cei mai mulţi copii au revenit în România din ţări precum Italia, Spania, Grecia sau Portugalia. 

Chirilă a mai spus că pentru învățământul primar s-au înregistrat în perioada menţionată 501 cereri, pentru învățământul gimnazial 236 de cereri, pentru învățământul liceal 94 de cereri, iar pentru cel profesional 6 cereri.

Inspectorul școlar general adjunct al județului Suceava a precizat ca ISJ Suceava a înaintat către MEN  51 de cereri de echivalare a diplomelor.

De precizat este ca atestatul de echivalare a studiilor emis de Inspectoratele Școlare Judetene este valabil pentru înscrierea în orice unitate de învăţământ preuniversitar din România sau la încadrarea pe piața forţei de muncă. 

Conform legislaţiei, evaluarea documentelor şcolare în vederea echivalării presupune “analizarea foilor matricole din străinătate sau de către organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează și desfășoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară  şi identificarea claselor efectuate în străinătate sau la organizaţiile menţionate”. 

(L.B.)


Intră acum și în grupul de