Ministrul Finanţelor cere primarilor suceveni să gestioneze atent fondurile care vor proveni din descentralizare


Intră acum și în grupul de

Aflat vineri la Suceava, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a atras atenţia, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu primarii din judeţ, că odată cu descentralizarea, care va asigura şi finanţarea activităţilor ce vor fi transferate autorităţilor locale, va trebui gestionat un alt volum de resurse, mult mai mare, Pogea a avertizat că pentru gestionarea acestor fonduri este important ca angajaţii din primării să fie bine instruiţi şi bine plătiţi. „În Primării să fie oameni câţi trebuie, dar instruiţi şi bine plătiţi. Altfel, descentralizarea se va transforma într-un insucces”, a subliniat ministrul Finanţelor.

El a mai arătat că autonomia financiară va însemna că, având sprijinul Guvernului, fiecare regiune sau judeţ, să fie capabil să-şi pună în valoare potenţialul economic local.

Totodată, ministrul Finanţelor a mai spus că în sectorul public a fost „jaf” în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi a exemplificat cu construcţia unui drum care se face într-o localitate cu o sumă, în timp ce într-o altă localitate costul unui asemenea drum este de patru ori mai scump. El a arătat că într-o perioadă de criză, Guvernul, Ministerul Finanţelor şi autorităţile locale trebuie să fie cumpătate, să se situeze între exces şi lipsă. „Cel mai important pentru Guvern şi Ministerul Finanţelor, ca gestionar al veniturilor, este să asigure acest echilibru, să nu creem probleme mai mari”, a spus Pogea.


Intră acum și în grupul de