Primăria Suceava va emite smart carduri municipale ce asigură accesul la transport, cultură, recreere printr-un proiect european. Ion Lungu: Continuăm implementarea de proiecte inteligente în Suceava


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, participă zilele acestea la o întrunire a orașelor partenere într-un proiect finanțat din fonduri europene, intitulat „Oraș accesibil pentru toți cetățenii”.

Evenimentul are loc pe insula italiană Sardinia, în orașul Sassari. Alături de Suceava, în proiect participă orașe precum Gijon (Spania), Clermont-Ferrand (Franța), Antwerp (Belgia), Aveiro (Portugalia) și Jurmala (Letonia).

Acest proiect face parte din categoria Smart City, adică oraș inteligent.

Potrivit primarului, proiectul prevede implementarea de servicii și tehnologii inovatoare prin intermediul unui sistem de carduri pentru cetățeni. Mai exact, cu aceste carduri sucevenii vor avea acces la:

– mobilitate urbană, bike sharing, bilete de autobuz, cultură, recreere;

– încurajarea participării generațiilor tinere, a persoanelor în vârsta, a persoanelor defavorizate la viața comunității;

– creșterea calității vieții în comunitatea locală;

– creșterea de facilități pentru turism.

Lungu susține că acesta este un proiect în domeniul digitalizării, care va fi util comunității.

Am avut o întâlnirea cu conducerea orașului Sassari din Sardinia, Italia, ocazie cu care am stabilit relații de colaborare în domeniul cultural și turistic. Continuăm implementarea de proiecte inteligente în Suceava!”, a specificat primarul.

Potrivit presei italiene, proiectul din fonduri europene este în valoare de 500.000 euro, iar orașele partenere vor prelua din experiența orașului spaniol Gijon, care a implementat soluția încă din 2002, având 270 de mii de utilizatori.


Intră acum și în grupul de