Liliana Grădinariu (DSP Suceava): În primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 233 de cazuri de rujeolă. Au fost declarate 5 focare familiale şi 7 focare comunitare în zonele cu acoperire vaccinală mai scăzută.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a declarat, joi, pentru NewsBucovina, că în judeţul Suceava s-au înregistrat 233 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic în primele opt luni ale acestui an, fiind declarate 5 focare familiale şi 7 focare comunitare în zonele cu acoperire vaccinală mai scăzută.

Grădinariu a spus că din totalul celor 233 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic, 2 s-au înregistrat în luna ianuarie, 3 în februarie, 15 în martie, 32 în luna aprilie, 63 în luna mai, câte 54 de cazuri în lunile iunie şi iulie şi 10 cazuri în august.

Ea a explicat că în luna august 2019 a fost efectuată o estimare a acoperirii vaccinale constatându-se că la grupa de vârstă 12 luni, respectiv în rândul copiilor născuţi în luna iulie 2018, acoperirea vaccinală era de 66,20 la sută, iar la grupa de vârstă 24 de luni, acoperirea vaccinală în rândul copiilor născuţi în luna iulie 2017 era de 84,35 la sută.

Medicul sucevean a adăugat că pentru unii dintre copii cu vârsta de până într-un an, care au contraindicaţii temporare de vaccinare, recuperarea la vaccinare antirujeolică se realizează pentru o parte dintre aceştia  până la vârsta de doi ani.

“Astfel, acoperirea vaccinală pentru grupa de vârstă de 24 de luni este mai mare decât cea pentru grupa de vârstă de 12 luni, dar oricum mai mică decât optimul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de 95 la sută”, a precizat Grădinariu.

Directorul executiv al DSP Suceava a menţionat că în zonele din judeţ cu acoperire vaccinală mai mică au fost înregistrate 5 focare familiale, respectiv la Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, precum  şi 7 focare de comunitate la Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Gura Humorului, care au însumat 91 de cazuri de rujeolă diagnosticate serologic şi 130 de  contacţi ai cazurilor confirmate de îmbolnăvire.

Grădinariu a arătat că judeţului Suceava i-au fost repartizate de la începutul acestui an şi până în prezent 14.700 de doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, iar din totalul acestora au fost administrate 9.757 doze de vaccin.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de