Gabriel Costache, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Învățământ Dual după lansarea meserii.ro: “S-a lansat prima platformă digitală utilă pentru viitorul profesional al copiilor și tinerilor noștri”


Intră acum și în grupul de

Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANFPISDR) împreună cu OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au lansat, marţi, platforma digitală meserii.ro, care prezintă harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România.

Harta pune faţă în faţă, pentru prima dată în România, calificările elevilor şi companiile cu obiect de activitate legat de aceste calificări.

Autoritatea este liantul între elev, școală și operatorii economici, având un rol esențial în  viitorul forței de muncă bine calificată din România, si de accea ne bucurăm că putem contribui, ca parteneri, într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România. Meserii.ro este prima platformă digitală utilă pentru viitorul profesional al copiilor și tinerilor noștrii, prin crearea unei corespondențe reale dintre elev, companie și școală, platformă ce conectează meseriile pregătite în şcoală cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, în diferite domenii de activitate” declară Gabriel Costache, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Învățământ Dual


Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi şi elevi, dar şi pentru companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile, la randul lor, pot afla din platformă digitală în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Exista 38 de calificari în scolile profesionale si licee tehnice din Romania cu zero elevi înscriși în anul școlar 2018-2019 din 284.832 de elevi înscriși la aceasta formă de învățământ iar noile calificări necesare actualei piețe de muncă, încă nu sunt bine conturate. Un exemplu dezbătut astăzi ar fi “meseria” de cizmar, în Romania se mai pregatesc doar zece elevi pentru aceasta calificare într-o școală din judetul Iași, în condițiile în care doar în judetul Suceava sunt 64 de firme, dintr-un numar 1990 de companii producatoare de încălțăminte cu aproximativ 50.000 de angajati la nivel național, care au nevoie acută de astfel de angajați” a precizat Gabriel Costache

Sprijinul OMV Petrom a constat în finanţarea, implicarea în dezvoltarea conţinutului şi promovarea proiectului. Informaţiile din platformă au la bază datele furnizate de Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România și Ministerul Educaţiei Naţionale în ceea ce priveşte cifrele de şcolarizare a învățământului profesional și cel dual pentru anul şcolar 2018-2019, iar datele privind companiile provin de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei şi vor fi actualizate anual.


Intră acum și în grupul de