Acuze în plenul CJ Suceava de dezinformare că alveolele de calmare a traficului pot duce la accidente. Cușnir: Noi trebuie să ne rugăm la Brâul Maicii Domnului să nu fim din nou pe primul loc la accidente mortale pentru că nu s-a făcut nimic pentru siguranța traficului rutier. Flutur: Noi nu trebuie să găsim soluții de frânare, ci de accelerare și să ne luptăm pentru autostrăzi.


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir, l-a acuzat, miercuri, în plenul Consiliului Județean Suceava pe consilierul județean liberal Ioan Bădeliță de dezinformare pentru că într-un raport al unei comisii a apreciat că alveolele de calmare a traficului rutier ar putea produce accidente.

Cușnir a amintit că în urmă cu doi ani s-a votat un proiect de hotărâre privind posibilitatea realizării unor alveole de calmare a traficului la intrarea în localități pe drumurile județene.

„Ulterior, consilierul județean Bădeliță a dezinformat plenul Consiliului Județean cât și ATOP Suceava afirmând că aceste alveole sunt periculoase, pot crea accidente”, a spus consilierul județean PSD care a menționat că sursa de informare în acest caz era internetul.

„Spre deosebire de domnul Bădeliță eu am căutat o sursă de informare oficială pentru că prefer să mă documentez înainte de aface afirmații și i-am prezentat președintelui CJ adresa de la CNAIR care spune că pe tronsonul Bistrița-Tg. Mureș există opt insule de calmare a traficului, pe tronsonul Oradea-Satu Mare există 34 de insule de calmare a traficului”, a spus Cușnir.

El a citat din adresa CNAIR în care se arată că din analiza bazei de date a accidentelor rutiere produse pe sectoarele de drum menționate nu se pot identifica accidente care au drept cauză de producere insulele de calmare a traficului.

„Scopul acestora este de a întrerupe aliniamentele lungi și de a limita viteza la intrarea în localități contribuind la creșterea siguranței participanților la traficul rutier și la diminuarea numărului de evenimente rutiere”, a arătat CNAIR.

Cușnir a spus că a primit acest răspuns de curând de la CNAIR și că îl acuză pe consilierul județean Ioan Bădeliță de dezinformarea plenului Consiliului Județean și că îl suspectează că a făcut-o doar pentru că propunerea privind înființarea alveolelor de calmare a traficului a venit din partea unui membru PSD și nu PNL.

„Dacă vor avea loc accidente pe drumuri județene din cauza vitezei la intrarea în localități sper să vă zvârcoliți de remușcări”, a spus Cușnir.

La rândul său, consilierul județean Ioan Bădeliță, a spus că a luat act de aceste acuzații și că se va documenta un an sau doi și va da răspuns documentat.

El a spus că regretă fiecare accident care se produce pe drumurile publice, dar că problematica e mult mai complexă și nu crede că este cazul să fie făcute astfel de afirmații și acuzații la adresa sa.

Ioan Bădeliță a spus că nu are nimic împotriva alveolelor de calmare a traficului, dar a justificat că aceasta a fost propunerea unei comisii pe care a coordonat-o, iar acest punct de vedere a fost aprobat de Consiliul Județean.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că CJ Suceava are aparat de specialitate și specialiști, iar aceștia sunt cei care au expertiză în diferite domenii pentru că este ca și cum el ar putea să spună Spitalului Județean Suceava cum să facă proceduri pentru pacienți.

El a amintit că un reprezentant CNAIR prezent la discuții privind creșterea siguranței rutiere invitat la CJ Suceava a spus că astfel de alveole de calmare pot genera accidente dacă nu sunt luminate.

Flutur a explicat că nu are nimic împotriva acestor alveole de calmare a traficului dacă sunt recomandate de specialiștii Direcției Județene de Drumuri și Poduri și crede că este necesar să fie făcut ceva pentru creșterea siguranței rutiere.

„Trebuie să găsim soluțiile cel mai bune pentru județ. Nu țin neapărat la o părere proprie. Dacă forța argumentelor mă convinge, nu am nimic împotrivă”, a spus Flutur care a cerut specialiștilor din CJ să aprofundeze această problematică.

Consilierul județean Dan Ioan Cușnir a spus că nu a spus nimeni că acele alveole nu trebuie luminate, dar consideră că este nevoie să fie făcut ceva pentru creșterea siguranței rutiere.

„Noi ne rugăm la Brâul Maicii Domnului ca să nu ieșim iar pe locul întâi la număr de accidente mortale pentru al șaptelea an consecutiv pentru că lucruri reale de infrastructură nu s-au făcut. În afară de suprasolicitarea Poliției Rutiere nu s-a făcut nimic pentru creșterea siguranței în trafic. Nu vreți alveole? Nu-i nimic. Facem altceva, dar să facem ceva”, a spus Dan Ioan Cușnir.

La rândul său, președintele Gheorghe Flutur a subliniat că este însă nevoie de drumuri de viteză pentru că traficul rutier din județ o impune.

„Părerea mea personală este că noi nu trebuie să găsim soluții de frânare, ci de accelerare. Haideți să ne luptăm pentru autostrăzi. Să ne dea răspuns CNAIR pentru autostrăzi pentru că traficul pe DN 17 este de 10.000 de vehicule pe zi și dacă ne uităm în nomenclator ne încadrăm în șosea cu patru benzi”, a spus Flutur.

El consideră că principala cauză a situației traficului din județ  este că nu s-au făcut drumuri de mare viteză în condițiile în care traficul atât pe DN 2 cât și pe DN 17 este mai mare de 10.000 de mașini pe zi.

„Eu cred că va veni o zi când CNAIR va veni aici la masă și în loc de spații de frânare vor accelera la buldozere și autogredere să înceapă autostrăzile”, a conchis Gheorghe Flutur. (T.B.)


Intră acum și în grupul de