Alertă de călătorie în Ucraina. DSP Suceava: Avem confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în data de 01.11.2019, despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a emis, sâmbătă, o atenționare de călătorie în Ucraina, în legătură cu existența unor cazuri de difterie în regiunile Transcarpatia și Cernăuți din țara vecină.

“Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii zece ani, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia,” se arată în comunicatul MAE-ului.

Totodată, potrivit unui comunicat al DSP Suceava, emis astăzi, în contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

Directorul Executiv al DSP Suceava, Dr. Liliana Grădinariu susține că CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet.

În acest context epidemiologic, DSP Suceava menționează că la nivel național și județean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980. Difteria este o boală contagioasă, cu evoluție gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viață

Direcția de Sănătate Publică Județeană  Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecție și contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de două, patru, 11 luni și sașe, 14 ani.

În județul Suceava se administrează lunar peste 2500 de doze, acoperirea vaccinală fiind în 85 și 90%, mai arată DSP Suceava.

loading...