Chiria pentru locuitorii ANL care au mai mult de 35 de ani, de patru ori mai scumpă


Intră acum și în grupul de

Chiriaşii locuinţelor ANL care au depăşit vârsta de 35 de ani nu vor mai beneficia de subvenţie la chirie, aceasta urmând să crească de aproximativ patru ori. Anunţul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a arătat că pentru o garsonieră, chiria lunară va creşte de la 55 de lei la 200 de lei, iar pentru apartamente, de la 80 de lei va creşte la 270-280 de lei, în funcţie de numărul de camere.

Edilul-şef sucevean a explicat că acestor chiriaşi le expiră în acest an contractul de închiriere pentru cinci ani, cu chirie subvenţionată, iar dacă optează pentru continuarea contractului de închiriere, chiria ce trebuie să o achite nu va mai fi subvenţionată, dar că au posibilitatea să cumpere locuinţele, preţul mediu de vânzare fiind de aproximativ 40.000 de euro. El a arătat că aceste contracte de închiriere se vor prelungi pentru un an, iar în cazul chiriaşilor cu vârste sub 35 de ani preţul chiriei nu se va recalcula în timp pentru ceilalţi, chiria va fi majorată de aproximativ patru ori.

Prin Hotărâre de Consiliu Local un număr de 142 de apartamente construite prin ANL în municipiul Suceava vor fi scoase din domeniul public şi transferate în domeniul privat al statului, iar chiriaşii vor avea posibilitatea să le achiziţioneze, preţul acestora urmând să fie stabilit în urma unei evaluări.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Vasile Blaga, a declarat, la sfârşitul lunii mai, la Bistriţa, că tinerii care nu doresc să cumpere locuinţele ANL în care stau nu vor plăti mai mulţi bani pentru chirie fiindcă nu există nicio prevedere legală în acest sens. “Contractele se reînnoiesc din cinci în cinci ani de zile, iar preţul de închiriere nu va fi mai mare pentru cei care nu vor să le cumpere. Sunt nişte restricţii la vânzare. Nu poţi cumpăra locuinţă ANL dacă ai alta şi nici dacă venitul pe cap de membru al familiei este dublul salariului mediu pe economie. Sunt nişte restricţii, discutăm totuşi de un program social”, a spus ministrul Vasile Blaga. Acesta a adăugat că nici primăriile nu pot fi obligate de Guvern să scoată la vânzare locuinţele ANL. “Nu putem obliga unităţile administrativ-teritoriale să vândă locuinţele ANL. E drept că s-au construit din bugetul statului, dar primăriile au oferit gratuit terenurile şi toate utilităţile, deci nu putem să le obligăm. Dacă doresc le vând, dacă nu, nu”, a explicat Blaga.

Potrivit sursei citate, până la 31 decembrie 2008 prin ANL au fost construite 22.600 de locuinţe, iar anul acesta încă 1.100. Blaga a spus că Guvernul a transmis consiliilor locale cererea de a transfera aceste locuinţe din domeniul public al statului în cel privat al statului.


Intră acum și în grupul de