Intră în vigoare Normele privind utilizarea formularului „Constatare amiabilă de accident”

Potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A), începând cu data de 1 iulie 2009 intră în vigoare Normele privind utilizarea formularului „Constatare amiabilă de accident”.

Formularul „Constatarea amiabilă de accident” poate fi utilizat dacă sunt îndeplinite următoarelor condiţii din accident au rezultat numai pagube materiale; în accident au fost implicate numai două vehicule; nu se creează pagube materiale altei persoane decât celor doi conducători de vehicule implicaţi în accident; există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.

Potrivit IŞJ Suceava, acest formular poate fi obţinut de la sediile asigurătorilor, putând fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, pe teritoriul României.
Completarea şi semnarea formularului „Constatare amiabilă de accident” nu reprezintă o recunoaştere a răspunderii conducătorilor de vehicule, ci un cumul de elemente ce contribuie la soluţionarea dosarelor de daună. În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia.

Conducătorul auto care are pretenţii de despăgubire se va adresa societăţii la care este asigurat celălalt conducător auto depunând formularul la orice reprezentanţă a societăţii din domeniul asigurărilor. Odată cu depunerea formularului se eliberează şi documentul de introducere în reparaţie a vehiculului.
Potrivit dispoziţiilor Ordinului 20/2008 al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor, asiguratul este obligat să informeze imediat societatea de asigurare autorizată, despre producerea accidentului de circulaţie.

loading...