Subsolul Spitalului Vechi din municipiu şi stadionul din Vama, inundate în urma precipitaţiilor căzute luni seară


Intră acum și în grupul de

În după amiaza şi seara zilei de luni, pe raza judeţului Suceava au avut loc căderi importante de precipitaţii, însoţite de vânt puternic, grindină (în cantităţi mici) şi descărcări electrice.

Urmare a fenomenelor prezentate s-au înregistrat precipitaţii semnificative , astfel : 16 l/mp în zona Putna, 15,8 în zona Părhăuţi, 18,5 l/mp în zona Gura Humorului, 18 l/mp zona Ţibeni, 33,1 l/mp zona Bosanci – Pocoleni şi 37 l/mp zona Siret, cu menţiunea că aceste cantităţi au căzut în timp scurt.

Au fost dislocaţi sau rupţi arbori, parte din aceştia fiind căzuţi pe căi de acces rutier sau feroviar ori linii de alimentare cu curent electric, impunându-se intervenţia imediată a echipelor specializate şi luarea unor măsuri de siguranţă în zonele afectate.

A fost afectată circulaţia rutieră pe rutele : Broşteni – Crucea, Suceava – Ipoteşti, pe raza or. Vicovul de Sus şi Marginea – Horodnic de Sus, precum şi circulaţia feroviară în zona Vama. Tot în această zonă, datorită prăbuşirii tribunei din lemn a stadionului local, situat în vecinătatea căii ferate, parte din elementele de lemn au ajuns pe calea ferată Vama – Moldoviţa.

Tot din cauza precipitaţiilor abundente căzute într-o perioadă scurtă de timp, au fost inundate două gospodării (una pe raza satului Mironu şi o gospodărie pe raza oraşului Gura Humorului – datorită capacităţii mici de preluare a apelor pluviale de canalele oraşului) şi două obiective sociale ( pe raza municipiului Suceava – demisol Spitalul Vechi Suceava, zona stadionului din comuna Vama). De asemenea, pe raza satului Mironu o locuinţă a fost lovită de trăsnet .

Pe raza localităţii Capu Codrului, torentul creat pe pârâul Jampa a colmatat podul ce traversează DN – 2E, acoperind pe o lungime de cca 0,2 km şoseaua cu aluviuni, resturi vegetale ş.a.

Datorită situaţiei create s-a circulat greu în zonele afectate de precipitaţii, aluviuni şi căderi de arbori. Totodată, au căzut 9 linii de medie tensiune, afectând zonele: Rădăuţi (4 linii), Gura Humorului (4 linii) şi Fălticeni o linie, s-au semnalat avarii la furnizarea energiei electrice de mici dimensiuni pe raza localităţilor Dolhasca, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Având în vedere avertizările de cod galben pentru judeţul Suceava au fost constituite din timp echipe operative de lucru şi intervenţie pe principalele domenii (asigurarea circulaţiei, furnizarea energiei electrice, intervenţii în situaţii deosebite, etc), sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţul Suceava.
Pentru remedierea defecţiunilor şi îndepărtarea efectelor precipitaţiilor la nivelul judeţului Suceava au acţionat 10 echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava , 9 echipe de intervenţie ale E-ON Moldova, 4 echipe din cadrul societăţii Drumuri şi Poduri Suceava, 5 echipe ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, toate subunităţile de poliţie din zonele afectate, precum şi Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă existente la nivelul localităţilor.

În continuare echipele E-ON Moldova se află în teren şi efectuează lucrările necesare în vederea realimentării cu energie electrică a tuturor localităţilor afectate, iar Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă întreprind măsurile necesare pentru îndepărtarea efectelor precipitaţiilor.

Instituţia Prefectului Judeţul Suceava împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu continuă să monitorizeze atent situaţia.


Intră acum și în grupul de