Grenade în stare de funcţionare, găsite în peretele de la baza unui coş de fum


Intră acum și în grupul de

Doar un miracol a făcut ca locuinţa unei fălticenence să nu sară în aer, în interiorul coşului fiind găsite două grenade de o echipă ce refăceau casă. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, marţi, la ora 10:25, echipa pirotehnică a inspectoratului, formată din lt.col. Anton Cristinel şi m.m. Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unor elemente de muniţie, în municipiul Fălticeni, la locuinţa personală a Aglaiei H.

În urma unor lucrări de renovare a casei, muncitorii angajaţi pentru acest lucru au descoperit în interiorul coşului de evacuare a fumului două grenade de mână.

„Lucrătorii, conştientizând pericolul iminent, au sunat la 112, solicitând ajutorul profesioniştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Pirotehnicienii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului unde au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de evacuare a populaţiei din zonă.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o grenadă de mână defensivă şi una ofensivă, echipate complet, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial”, precizează ISU „Bucovina” cu menţiunea că a fost o misiune pirotehnică deosebită în ceea ce priveşte locul în care au fost descoperite grenadele, respectiv în interiorul peretelui, la baza coşului de evacuare a fumului, acestea putând exploda de fiecare dată când se făcea focul, temperatura ridicată sau resturile de ardere putând produce explozia.

Pirotehniştii au cercetat şi detectat amănunţit construcţia, după care au făcut un instructaj cu muncitorii şi proprietarii privind modul de comportare în astfel de situaţii.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.

Misiunea a fost încheiată cu succes, la ora 13.25, fără să se pună în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.


Intră acum și în grupul de