Judecătorii Curţii de Apel Suceava vor recurge la proteste dacă se legiferează diminuarea sporului pentru activități în condiții grele şi vătămătoare și eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților: Stabilitatea financiară a magistraților nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile profesiei


Intră acum și în grupul de

Adunarea Generală a Curții de Apel Suceava s-a întrunit, luni, și a anunțat că judecătorii ar putea declanșa proteste, fără a afecta judecarea cauzelor urgente şi care nu pot fi amânate, dacă se legiferează diminuarea sporului pentru activități în condiții grele şi vătămătoare și eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților.

Într-un comunicat de presă, se arată că Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava, întrunită, luni, a analizat efectul potențial al diminuării sporului pentru desfășurarea activității în condiții grele şi vătămătoare precum şi al eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților, constatându-se că aceste măsuri, aflate în procedură avansată de legiferare, sunt de natură să afecteze independența puterii judecătorești.

Potrivit sursei citate, stabilitatea financiară a magistraților nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile profesiei, reglementate pentru garantarea independenței şi imparțialității lor, aspect statuat şi prin decizii ale Curţii Constituționale – Decizia nr. 20/2000 și nr. 873/2010.

De aceea,  Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Suceava face un apel în sensul respectării echilibrului puterilor legislativă, executivă şi judecătorească și evitării oricăror măsuri de natură a submina autoritatea judecătorilor.

„Drept urmare, în situația în care vor fi adoptate măsuri de diminuare a drepturilor salariale de natură a încălca statutul constituțional al magistraților, judecătorii Curţii de Apel Suceava își rezervă dreptul de a iniția acțiuni de protest fără a afecta judecarea cauzelor urgente şi care nu pot fi amânate”, anunță judecătorii suceveni.


Intră acum și în grupul de