Sociologul Adrian Botezatu: Anul 2020 va fi cel în care se va decide dacă Suceava va fi un foarte drăguț orășel de provincie sau va deveni un centru urban regional puternic


Intră acum și în grupul de

Sociologul Adrian Botezatu a apreciat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că anul 2020 este unul important pentru județul Suceava și municipiul Suceava întrucât acum se va decide dacă Suceava va fi un județ relevant, iar municipiul Suceava un pol de dezvoltare regională sau un târg de provincie.

Botezatu consideră că ar trebui să existe două motoare ale dezvoltării care nu sunt folosite la maximum, respectiv Universitatea Suceava și Primăria Suceava.

„Pe de o parte, este Universitatea Suceava, dar de acolo vine o veste proastă pentru că se pare că viitorul rector va rămâne tot Valentin Popa și este predictibilă evoluția USV. Nu e o mare dovadă de istețime să pui rector PSD pe mandat PNL.E clar că USV nu va fi privilegiatul acestei guvernări de 4-5 ani PNL”, a spus sociologul sucevean.

El a explicat că celălalt motor pentru dezvoltarea județului Suceava ar fi Primăria Suceava.

„Suceava este principalul pol urban al județului. De aici ar trebui să vină niște inițiative, niște viziuni de dezvoltare care să poată maximiza dezvoltarea județului Suceava. Vom vedea în momentul anunțării candidaților dacă va fi o mare dezamăgire sau o mare provocare pentru următorii ani pentru că în acești patru ani se decide dacă Suceava  va fi un foarte drăguț orășel de provincie sau va deveni un centru urban regional puternic”, a spus Botezatu.

Subiectul Zilei – Incepem anul cu predictiile politice pentru 2020, cu sociologul Adrian Botezatu

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 1. Januar 2020

El a arătat că acum este momentul cheie pentru că la final de mandat vom fi la 35 de ani de la Revoluție.

„În perioada comunistă, în perioada lui Ceaușescu, în România s-au construit zeci de orașe, undeva chiar de la zero, cu un efort investițional foarte mare. S-a construit prost, urât, e altă discuție, dar vorbim de efort”, a menționat sociologul.

Adrian Botezatu a menționat că în ultimii 30 de ani nu s-a făcut foarte mult și nu s-a putut arată că s-a făcut mult mai mult și mult mai bine decât în perioada anterioară.

„În acest mandat se decide ce fel de oraș și județ va fi Suceava. Un județ relevant sau irelevant.Premisele nu-s foarte încurajatoare”, a spus sociologul.

El consideră că ar trebui ca Suceava să aibă un primar cu viziune pentru că potențial există.

„Aici e marea tragedie: potențial pentru municipiul Suceava există foarte mult, doar că lipsește dirijorul care să armonizeze toate instrumentele ca să iasă o simfonie de calitate”, a spus Botezatu.

El consideră că în ceea ce privește Universitatea Suceava este suficient să se compare mandatele rectorului Adrian Graur cu mandatele rectorului Valentin Popa și se va vedea diferența netă.

„Suceava ar avea nevoie, cu mare disperare, de un rector acum de nivelul rectorului Graur”, a spus sociologul sucevean.

El a adăugat că, teoretic ar avea de unde alege un rector de acest tip, dar că din ceea ce a mai discutat și cu profesorii, aceștia sunt mulțumiți de situația actuală pentru că au o zonă de confort, în care dacă nu fac nimic au un trai și o carieră foarte liniștite.

„Ca să dublezi numărul de studenți, să creezi noi discipline, trebuie efort, să-ți pui puțin mintea la contribuție.  Asta e mai complicat”, a spus Botezatu.

El a mai explicat că Suceava ar avea nevoie chiar de o Universitate de Medicină și nu doar de o facultate de medicină în cadrul USV și că aceasta ar putea fi construită pe terenuri ale Stațiunii de Cercetări Agricole în condițiile în care este absurd să se mai facă cercetare agricolă în centrul orașului.

„Noi nu ne-am hotărât ce vrem. Un județ rural, cu tradiții de iarnă, dar în care nu avem companii puternice, nu avem turism puternic, nu avem elemente puternice structurale de producere a dezvoltării economice. Vrem un municipiu drăguțel, curățel, cu trei panseluțe-nu-i un oraș urât- dar noi nu ne-am pus problema niciodată să devenim un centru regional puternic cum s-au dezvoltat alte orașe și județe din România”, a spus Botezatu.

El crede că problema este că există o sucevenii acceptă această stare în care se fac doar lucruri foarte simple, frumoase, dar care nu produc efecte.  

Adrian Botezatu crede că situația actuală este generată și de faptul că în România, nu există un public foarte exigent.

„Dacă am fi avut un public foarte exigent am fi avut o altă clasă politică și alți politicieni.E o înțelegere tacită între politicieni și electorat în care politicienii mint frumos și electoratul vrea în continuare să fie mințit frumos. Nu există o „rupere a pisicii” să se treacă la rezolvarea problemelor adevărate, structurale, ale comunității, că vorbim de România în ansamblu, sau de comunitățile locale, regionale.Ne complacem toți într-o minciună frumoasă, neproductivă, iar timpul trece”, a spus sociologul.


Intră acum și în grupul de