Peste 200 de permise de conducere reținute de polițiști și aproape 2000 de amenzi au fost aplicate de polițiștii suceveni în primele 10 zile ale anului


Intră acum și în grupul de

             În perioada 01 – 11.01.2020, poliţiştii suceveni au acţionat zilnic pentru pentru prevenirea accidentelor rutiere şi descurajarea faptelor antisociale, dar şi pentru a asigura o intervenţie promptă la orice eveniment. Urmare a activităților desfășurate și a măsurilor dispuse, nu au fost înregistrate acte grave de tulburare a ordinii și liniștii publice şi nici evenimente cu impact  negativ  asupra siguranței cetăţenilor.

Potrivit Poliției Județene suceava, polițiștii au acționat zilnic pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, asiguând intervenția la 658 de evenimente,  510 dintre acestea fiind semnalate prin 112. Au fost constatate 307 infracțiuni, dintre care 208 infracțiuni contra persoanei și patrimoniului, 50 la regimul siguranței rutiere, celelalte fapte fiind de natură economică sau la regimul materialelor explozive.

Urmare a prezenței sporite în teren, 19 autori de infracțiuni au fost prinși în flagrant, alte 85 de persoane fiind cercetate în cauze penale, față de 9 dintre acestea dispunându-se măsura reținerii și fiind încarcerați în arestul IPJ Suceava.

De asemenea,  în această perioadă, au acţionat zilnic 9 autospeciale radar pentru monitorizarea traficului rutier şi creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice. Poliţiştii au reținut 201 permise de conducere (16 pentru alcool, 68 pentru viteză excesivă și 117 pentru depășiri neregulamentare și alte abateri) şi au retras  47 de certificate de înmatriculare, inclusiv pentru lipsa anvelopelor de iarnă.

 Acţiunile desfăşurate de poliţiştii suceveni au vizat în special prevenirea producerii unor accidente şi blocaje rutiere pe principalele artere de circulaţie, datorate creşterii valorilor de trafic, nerespectării regulilor de circulaţie de către unii participanţi la trafic şi neadaptării conduitei conducătorilor auto la condiţiile de trafic.

Au fost aplicate 1977 de sancțiuni contravenționale. Cele mai multe (1742) au fost aplicate la regimul rutier, iar 194 pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice. Valoarea sancţiunilor aplicate a fost de  1.095.517 lei. De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 40.000 lei.

             Urmare a intensificării activităţilor de patrulare, a activităţilor investigative desfăşurate şi a prezenţei sporite în teren a poliţiştilor,  au fost depistate  6  persoane urmărite la nivel naţional și una la nivel internațional.

„Poliţiştii vor acţiona în continuare pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, precum şi pentru adoptarea celor mai eficiente măsuri pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică”, arată IPJ Suceava.

Polițiștii recomandă cetățenilor să respecte legislația, să adopte o conduită conformă și un comportament preventiv în orice situație.

Totodată, având în vedere temperaturile prognozate și riscul apariției poleiului, în special seara și dimineața, polițiștii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.

Reamintim faptul că legislația nu prevede și nu impune o dată anume cu privire la necesitatea echipării vehiculelor cu anvelope de iarnă, acest lucru fiind condiționat doar de condițiile de drum”, menționează IPJ Suceava.

           Poliţiştii reamintesc câteva sfaturi şi recomandări pentru un trafic rutier în siguranţă.

           Nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările poliţiştilor rutieri.

           Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

           În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

  • Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
  • Circulaţi cu viteză moderată! Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele;
  • Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa;
  • Folosiţi  corect luminile  pentru a vă face vizibili în trafic;
  • Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi! Oboseala la volan vă poate fi fatală. Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea;

           Pe vreme de ploaie și lapoviță acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz! Câteva momente fără vizibilitate pot fi fatale.

           Mai trebuie precizat că vremea ploioasă și rece impune o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor… Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic!

           Nu în ultimul rând, având în vedere cazuistica înregistrată dar și pericolele generate de acest comportament în trafic, polițiștii avertizează cu privire la atenția pe care trebuie să o manifestăm atunci când conducem vehicule. Alte preocupări atunci când suntem la volan (vorbitul la telefon, accesarea comenzilor radio, realizarea de filmări cu diverse mijloace tehnice, etc.) ne pot distrage atenția, doar și câteva secunde putând fi determinante, avertizează Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de