Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că România a ocupat Nordul Bucovinei în 1918


Intră acum și în grupul de

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că românii au ocupat partea de nord a Bucovinei în 1918. Declarația a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, sărbătorită în statul vecin în data de 22 ianuarie, susține infoprut.ro.

Discursul a fost postat pe pagina de Youtube a lui Volodimir Zelenski. Astfel, cu referire la evenimentele istorice din 1918-1919, acesta declară că „În scurt timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei” (1:05-1:15).

Filmulețul a adunat pe Youtube mai multe dislike-uri, iar secțiunea de comentarii a fost închisă.

Sursa citată precizează că Ziua Unităţii şi Libertăţii Ucrainei este marcată anual la 22 ianuarie, deoarece în 1919, în această zi, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană. 

Ținem să menționăm faptul că Bucovina a proclamat Unirea cu Regatul României în data de 28 noiembrie 1918.

Ulterior, însă, în urma ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, atât Basarabia, cât și nordul Bucovinei au fost anexate de URSS. Aceasta a fost posibil în baza Protocolul adiţional secret al Pactului de neagresiune dintre U.R.S.S. şi Germania (23 august 1939), cunoscut și ca Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit teritorii în Estul Europei.

Ulterior, nordul Bucovinei a fost încadrat în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Până atunci, Bucovina niciodată nu a făcut parte din Ucraina.


Intră acum și în grupul de