Polițiștii suceveni au emis ordin de restricție față de o femeie din Rădăuți care își amenința soțul. În județ au fost emise, doar sâmbătă, trei ordine de protecție în urma unor amenințări sau agresiuni între soți


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au adus, sâmbătă, liniștea în trei familii, emițând ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor.

Astfel, în jurul orelor 19:40, pe fondul unor discuții mai vechi în familie și a consumului de băuturi alcoolice, între un bărbat de 38 de ani, din Drăgoiești și soția sa de 35 de ani, din aceeași localitate, s-a iscat un scandal, moment în care primul a amenințat-o pe soția lui, provocându-i o stare de temere pentru viața sa, însă fără a se consuma acte de violență.  Femeia a mai declarat faptul că și cu o seară în urmă, după discuții în contradictoriu avute cu soțul, acesta a agresat-o fizic, fără a-i provoca leziuni.

 Deoarece bărbatul prezenta un comportament agresiv, continuând să adreseze amenințări cu acte de violență, a fost solicitat un echipaj al ambulanței care l-a transportat la Spitalul de Psihiatrie Burdujeni unde a rămas internat.  

Tot sâmbătă, la orele 22.30, o femeie de 30 de ani, din  Suceava, a avut unele discuții contradictorii cu soțul ei de 36 de ani, care era sub influența băuturilor alcoolice, acesta fiind agresiv atât verbal cât și fizic și a lovit-o cu palma peste față în prezența copiilor minori în vârstă de 10 și 4 ani.

Femeia s-a deplasat la sediul Secției de Poliție Burdujeni, unde a depus plângere penală împotriva soțului ei pentru săvârșirea infracțiunii de ,,violență în familie” și a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva lui.

În urma rezultatului formularului de evaluare a riscului s-a stabilit că în cauză există risc iminent și se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Bărbatului de 36 de ani i-au fost aduse la cunoștință obligațiile prevăzute de ordinul de protecție, fiind evacuat.                 

Tot sâmbăt, în jurul orelor 16.00, în timp ce un bărbat de 31 de ani, din Rădăuți se afla în imobilul de domiciliu cu soția sa de 33 de ani, pe fondul unui conflict spontan, a fost amenințat de aceasta cu incendierea autoturismului.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, polițiștii au constatat că există un risc iminent, fapt pentru care au emis un ordin de protecţie provizoriu faţă de femeia de 33 de ani, începând cu data de 25.01.2020, orele 20.00  pe o perioadă de 5 zile și s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „amenințare”.

Reamintim că poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2020, transmite Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de