Numeroase deșeuri luate de vânt de pe depozitul de deșeuri ecologic Moara au ajuns pe terenurile localnicilor din apropiere//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Numeroase deșeuri au fost luate, luni, de vântul puternic de pe groapa de deșeuri ecologică de la Moara și au ajuns în gospodăriile din apropiere.

O situație similară a fost înregistrată și la sfârșitul lunii ianuarie, dar autoritățile județene au spus că situația s-a remediat.

Astfel, în ședința Consiliului Județean Suceava din 28 ianuarie, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredendciuc, a spus că s-a remediat situația și că s-au luat și măsuri.

S-a supraînălțat gardul spre suprafețele private cu peste 3 m, aproape 4 m, deci posibilitatea ca acele pungi să treacă gardul, s-a înlăturat aproape total, iar în plus se va face și acel tunel în care se vor descărca deșeurile în momentele când avem coduri galbene de vânt urmând ca după aceea, operatorul să preia deșeurile respective, să le ducă pe depozit”, a spus atunci Seredenciuc.

El a arătat că nici CJ Suceava și nici operatorul nu au făcut nimic împotriva legii.

„Acel procent de deșeuri din fracția uscată, cum numim noi, care se depozitează pe depozit la fracția umedă este reprezentat exact de către acele deșeuri care au plecat. Este vorba de acele pungi în care se pune gunoiul menajer, întâi într-o pungă, iar punga respectivă ajunge la depozit și este depozitat odată cu fracția umedă, plus cârpe, haine, papuci, pampers care vin cu sutele în fiecare zi, care nu sunt reciclabile, nu le preia nimeni. Legea spune așa: în stația de sortare se sortează și rămân numai deșeurile reciclabile, celelalte nereciclabile, chiar dacă fac parte din fracția uscată ajung tot pe depozitul de gunoi unde este fracția umedă”, a spus atunci Viorel Seredenciuc.

Vicepreședintele CJ a precizat că deșeurile care au ajuns în afara gardului nu au fost deșeuri de pe depozit, ci au fost cele care se descărcau.

„Vântul era atât de puternic încât lua deșeurile în momentul descărcării. Ideal ar fi fost să se oprească descărcarea în momentul respectiv și să se continue a doua zi, dar era codă de camioane deja la poartă, era imposibil de făcut pentru că altfel s-ar fi blocat tot județul pe colectarea deșeurilor pentru că nu vin camioanele o singură dată, ci ele fac curse și colectează deșeurile din localitățile respective, de 4-5-6 ori pe zi, de cât era nevoie și atunci se bloca tot județul pe colectarea deșeurilor”, a arătat Seredenciuc.

Pe de altă parte, președintele Gheorghe Flutur a atras atenția atunci că nu gardul înălțat rezolvă problema.

„Eu nu trebuie să am sursa ca să bată vântul să o ducă. La prima vedere, clar, vom înăspri, am cerut operatorului primirea mașinilor care să fie sortate corespunzător pentru că altfel ne batem joc și ele vin din teritoriu. Aici apelul nostru este către primării și către operatori să fie mai exigenți și evident o instruire și o informare mai corectă și mai agresivă a populației pentru chestiunea asta”, a subliniat Flutur.

El a mai arătat că în situațiile de vânt cu cod galben, portocaliu, trebuie găsite soluții.

„Au găsit operatorii o soluție, un tunel provizoriu care să fie acoperit cu boltă să introduci mașinile acolo când descarci și după aceea să manevrezi, pentru că, știți bine că seara se acoperă sistem sandvisch cu un strat de pământ. Dacă le lăsăm în bătaia vântului, normal să plece și nu cred că soluția este să pun eu gard de 3 m ci să n-am de ce și în al doilea rând să evităm perioada de furtuni sau, inclusiv notificarea celor care vin. Dacă e vânt foarte mare, poate că numărul de mașini care vin trebuie să fie limitat și dirijat într-un anumit fel. Discuțiile astea au fost cu operatorul și nu e numai la Suceava, din păcate, treaba asta, dar mie personal nu mi-a picat absolut deloc bine treaba asta, am cerut viteză de reacție rapidă și să găsim soluțiile și vom monitoriza foarte aspru ceea ce se întâmplă”, a explicat Flutur


Intră acum și în grupul de