Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan demontează informațiile cu sute de persoane revenite din Italia la Valea Moldovei: La Mironu au revenit doar 14 persoane din Italia, dintr-o regiune fără probleme legate de coronavirus. Asigur sucevenii că orice caz de suspiciune de infectare cu coronavirus va fi anunțat în mod oficial și de îndată


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a dezmințit, marți, informațiile potrivit cărora circa 300 de persoane de etnie rromă ar fi revenit în localitatea Mironu dintr-o zonă afectată de coronavirus și că acestea ar fi declarat că vin din Germania pentru a nu fi plasate în carantină.

„Informațiile vehiculate în presă nu s-au confirmat. La nivelul localității Mironu din comuna Valea Moldovei au fost identificate 14 persoane de etnie rromă din care 12 adulți și doi minori care au venit din orașul Ferrara și regiunea Foggia și nu sunt din zonele afectate de coronavirus”, a spus prefectul.

El a precizat că prin ordin al prefectului am dispus deplasarea unei comisii mixte coordonate de subprefectul Daniel Prorociuc, din care fac parte medici din cadrul DSP Suceava, lucrători ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, reprezentanți ai autorităților locale, ai Primăriei Valea Moldovei, pentru a completa chestionare, pentru a verifica din punct de vedere medical cele 14 persoane și pentru a identifica posibile alte cazuri care au fost semnalate și pentru a lămuri toate aceste aspecte.

Prefectul a spus că a discutat și cu primarul de Valea Moldovei, Constantin Moroșan, care acum spune că ar fi fost un fake-news, dar că declarațiile acestuia au fost  destul de clare și că urmează să dea explicații pentru respectivele declarații.

„Ne va explica dumnealui pentru că fiecare răspunde pentru ce declară”, a arătat Moldovan.

Prefectul a menționat că a discutat în cursul zilei de luni cu deputatul Daniel Vasile reprezentant al  minorității rrome care l-a asigurat de tot sprijinul de la organizațiilor lor de la nivel local și că se va deplasa acolo inclusiv Virgil Pohoață, liderul Partidei Romilor Suceava.

„M-a asigurat că toată comunitate va coopera, că va transmite toate datele în mod real astfel încât nici sănătatea lor și nici sănătatea celorlalte persoane din comunitate să nu fie pusă în pericol”, a spus prefectul.

Alexandru Moldovan a precizat că directorul Școlii cu clasele I-VIII Valea Moldovei a făcut acele declarații, dar că ulterior le-a retractat și s-a adresat ISJ Suceava și DSP Suceava arătând că are informații că un număr de circa 300 de persoane s-ar fi întors din zonele infectate cu coronavirus din Italia.

„Aceste informații noi le-am dat în verificare și nu s-au confirmat. Toate chestiunile legate de aceste informații le vor lămuri reprezentanții IPJ Suceava”, a spus prefectul.

El a subliniat că autoritățile sucevene mizează pe responsabilitatea și buna credință a tuturor concetățenilor.

În cazul din Mironu, acestora li se va explica foarte clar despre posibilele consecințe ale unor declarații mincinoase, de inducere în eroarea a instituțiilor statului, air medicii le vor prezenta toate implicațiile îmbolnăvirii cu coronavirus astfel încât ei să conștientizeze.

Prefectul a subliniat că autoritățile sunt obligate prin lege să informeze imediat despre orice situație nouă care apare.

„Asigurăm populația din județul Suceava, inclusiv mass media, că în situația în care va apărea cea mai mică modificare sau un caz de suspiciune de infectare cu coronavirus vom anunța în mod oficial și de îndată. Suntem transparenți. Metodologia aprobată la nivel guvernamental este în acest sens. Nu ascundem nimic”, a spus Alexandru Moldovan.


Intră acum și în grupul de