Etapa de evaluare psihosomatică a preşcolarilor în vederea înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul şcolar viitor a început marţi şi va continua până în 20 martie în cele 8 centre din judeţul Suceava. În prima zi a acestei etape au fost evaluaţi psihosomatic 13 copii


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, Maria Pavelescu, a declarat pentru NewsBucovina  că etapa de evaluare a psihosomatică a preşcolarilor suceveni care împlinesc şase ani după 1 septembrie 2020 şi doresc înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2020-2021 a început marţi, 25 februarie, şi se va desfăşura până pe 20 martie 2020.

Ea a spus că în prima zi a acestei etape au fost evaluaţi psihosomatic 13 copii, din care 4 în cele două centre stabilite de CJRAE pentru municipiul Suceava, iar alţi 9 preşcolari în centrul de evaluare de la Liceul Tehnologic”Ion Nistor” din Vicovu de Sus, în cazul acestor copii fiind recomandată înscrierea în clasa pregătitoare.

Pavelescu a spus că evaluarea psihosomatică a copiilor se realizează în prezenţa părintelui sau tutorelui legal care îl însoţeşte, iar cererile prin care părinţii solicită evaluarea psihosomatică a copiilor vor fi furnizate către psihologii examinatori şi vor fi completate în ziua evaluării.

Programările în vederea evaluării se fac telefonic, la responsabilul de centru de evaluare sau de zonă, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-16,00, iar evaluările se desfăşoară în centre, între orele 10,00-18,00.

Ea a precizat că rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice va fi comunicat în scris, în ziua evaluării, prin eliberarea unei recomandări.

Părinţii sau tutorii care însoţesc copiii la evaluarea psihosomatică trebuie să prezinte o copie după certificatul de naştere al copilului, precum şi o adeverinţă eliberată de medicul de familie cu specificaţia “clinic sănătos” sau “apt pentru şcoală”.

Directorul CJRAE Suceava a precizat că evaluarea dezvoltării psihosomatice a preşcolarilor care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2020 şi doresc să se înscrie în clasa pregătitoare are loc în opt centre organizate la sediul CJRAE şi la Liceul cu Program Sportiv Suceava, la GPP” Micul Prinţ” din Rădăuţi, la GPP nr.1 “Pinocchio” Fălticeni, la GPP “Căsuţa piticilor” din Gura Humorului, la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, la Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei şi la Liceul Tehnologic”Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

De menţionat este că pe site-ul ISJ Suceava a fost publicată şi lista unităţilor de învăţământ arondate celor 8 centre de evaluare psihosomatică stabilite de CJRAE.

Potrivit Calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2020-2021, atât datele privind numărul de clase pregătitoare propus în planul de şcolarizare al fiecărei unităţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadru unităţii, datele privind programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, precum şi unităţile sau instituţiile în care se realizează această evaluare sunt publicate pe portalurile ISJ Suceava şi ale unităţilor de învăţământ, începând cu data de 24 februarie 2020.

În perioada 25 februarie-9 martie 2020 este prevăzută organizarea, în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei Zile a Porţilor Deschise, zi în care părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate acestor activităţi şi pot discuta cu personalul unităţii de învăţământ.

În aceeaşi perioadă este mai este prevăzută organizarea la nivelul şcolilor a unor întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor preşcolarilor care vor fi cuprinşi, în anul şcolar viitor, în învăţământul primar.

Completarea de către părinţi sau tutorii legali a cererilor-tip de înscriere a copiilor în învăţământul primar se poate face on line sau la sediul unităţii de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor, în perioada 4 martie-23 martie 2020, iar validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea la care se solicită înscrierea are loc zilnic, între 8,00 şi 18,00, de luni până joi, în timp ce în cursul zilei de vineri, între 8,00 şi 17,00, este prevăzută depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.

De menţionat este că în municipiul Suceava cele mai multe clase pregătitoare propuse în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 sunt la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” Suceava- 6 clase, la Şcolile gimnaziale “Miron Costin” şi nr. 3 Suceava- câte 5 clase, la Şcoala Gimnazială nr. 10 Suceava- 4 clase, la Şcolile Gimnaziale nr. 1 şi nr. 8 Suceava câte 3 clase, la Şcoala Gimnazială nr.4 Suceava, Şcoala Gimnazială “Jean Bart”, Şcoala Gimnazială “Grigore Ghica Voievod” Suceava, Colegiul de Artă Suceava şi la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava sunt prevăzute câte 2 clase pregătitoare, în timp ce Liceul cu Program Sportiv Suceava şi Şcoala Gimnazială nr. 6  au câte o clasă.

În municipiul Câmpulung Moldovenesc sunt prevăzute 3 clase pregătitoare la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” şi câte 2 clase la Şcoala Gimnazială “George Voevidca” şi Şcoala Gimnazială “Teodor Stefanelli”.

În municipiul Fălticeni sunt propuse câte 2 clase pregătitoare la Şcoala Gimnazială “Ioan Ciurea”, la Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu” şi la Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, iar o clasă la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza”.

În municipiul Rădăuţi sunt propuse 4 clase pregătitoare la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, câte 2 clase la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Gimnazială “Regina Elisabeta”, iar la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Popadiuc” o clasă.

În municipiul Vatra Dornei sunt propuse câte 2 clase pregătitoare la Şcolile Gimnaziale nr. 1,2 şi 4.

În oraşul Gura Humorului sunt prevăzute 3 clase pregătitoare la Şcoala Gimnazială nr.1 şi câte 2 clase la Şcolile Gimnaziale “Teodor Balan” şi “Petru Comarnescu”.

În oraşul Siret sunt 3 clase pregătitoare la Şcoala Gimnazială “Petru Muşat”, iar la Solca o clasă la Liceul Tehnologic “Tomşa Vodă”, în timp ce în oraşul Vicovu de Sus sunt 3 clase pregătitoare la Liceul Tehnologic “Ion Nistor”, câte 2 clase la Şcoala Gimnazială Bivolărie şi  la Şcolile Gimnaziale nr. 1,2 şi 3 Vicovu de Sus.

În oraşul Broşteni sunt prevăzute 2 clase pregătitoare la Liceul Tehnologic “Nicolai Nanu”, în oraşul Cajvana sunt 5 clase la Liceul Tehnologic “Ştefan cel Mare”, în oraşul Dolhasca sunt câte 2 clase pregătitoare la Liceul Tehnologic” Oltea Doamna” şi la Şcoala Gimnazială Gulia, o clasă la Şcoala Gimnazială “Petru Rareş” Probota/ Şcoala Gimnazială Budeni, în oraşul Frasin sunt prevăzute 1 clasă pregătitoare la Şcoala Gimnazială Frasin/ Şcoala Gimnazială Bucşoaia, respectiv 1 clasă pregătitoare la Şcoala Gimnazială Doroteia.

În oraşul Liteni sunt câte 2 clase la Liceul Tehnologic “Iorgu Vîrnav Liteanu” şi la Şcoala Gimnazială Rotunda, în oraşul Milişăuţi o clasă la Şcoala Gimnazială Milişăuţi, în oraşul Salcea sunt 6 clase pregătitoare, din care 2 la Şcoala Gimnazială “Aurelian Stanciu” şi câte o clasă la Şcoala Gimnazială “Iacob Costache” Văratec, Şcoala Gimnazială “Mandache Leocov” Prelipca, Şcoala Gimnazială “Cristofor Simionescu” Plopeni şi Şcoala Primară “Diaconu Constantin” Mereni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina, că pentru anul şcolar 2020-2021 sunt prevăzute în total 355,72 de clase pregătitoare cu 7119 elevi,  din care 7 clase cu 53 de elevi în învăţământul special, 296 de clase în învăţământul de masă cu 6119 elevi, 40,72 clase în învăţământul simultan cu 659 de elevi, 4 clase cu 113 elevi în învăţământul de tip step by step, 8 clase pregătitoare fiind în învăţământul particular.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de