Prefectura Suceava nu mai poate oferi informații despre numărul sucevenilor confirmați cu coronavirus, starea lor de sănătate și numărul de teste efectuate


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a anunțat, sâmbătă, că a fost limitat specificul informărilor pe care le poate face în legătură cu pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID 19.

„Informațiile care pot fi comunícate de către Instituția Prefectului, conform dispozițiilor primite, sunt cele referitoare la măsurile pentru împiedicarea răspândirii și combaterii COVID- 19, măsurile de ordine publică dispuse, identificarea și amenajarea locurilor pentru carantinare fără precizarea locației, recepțiile de materiale și echipamente”, se arată într-un comunicat de presă.

Liderul PRO România, Victor Ponta, a publicat, sâmbătă, pe contul său de Instagram, un document semnat de secretarul de stat, Gheorghe Sorescu, din Ministerul de Interne prin care se intezice prefecturilor să mai dea informații despre numărul de teste de coronavirus, cazurile confirmate și starea de sănătate a pacienților.

În adresa către prefecturi, inclusiv municipiul București se arată că:

„Prin prezenta, vă aducem la cunoștință faptul că, începând cu data de 21.03.2020, nu veți mai comunica nici un fel de informații referitoare la:

– numărul de teste COVID-19 efectuate;

– numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate;

– starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID-19”.

Dacă li se cer astfel de informații, prefecturile vor trebui să răspundă că orice comunicare se face doar de la nivel central, prin Grupul de comunicare strategică.

De două zile Grupul de comunicare strategică nu mai prezintă situația cazurilor de coronavirus pe județe, fără a oferi explicații în legătură cu această decizie.

Pe de altă parte, prin decretul de instaurare a stării de urgență, se stabilește că „pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează”.


Intră acum și în grupul de